fallback

Очакват ръст на цените на недвижимите имоти в Чехия

Нивото на цените на недвижимите имоти в Чехия все още е по-ниско от средното в Европа, но в близките 3-5 години се очаква ръст

16:05 | 05.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Нивото на цените на недвижимите имоти в Чехия все още е по-ниско от средното в Европа, но в близките 3-5 години ще има ръст в цените на чешките недвжими имоти, пише Metrinfo.Ru.

На разнообразния чешки пазар се продават активно малки апартаменти, състоящи се от две стаи и кухненски ъгъл. Особеността на този вид жилища е приемливата площ на достъпна цена и бъдещата възможност за отдаване под наем. Цените започват от 1 800 евро за кв. м.

Цените в столицата и в провинциите се различават в пъти. Едностаен апартамент в Прага струва 110–135 хил. долара, а в провинциите - 30 хил. долара. За двустайните цените са 130-170 хил. долара в столицата и 30-40 хил. долара в провинциите, а за тристайните - 140-150 хил. долара в Прага и 40-80 хил. долара в провинциите.

В Чехия е много развито малоетажното строителство.

Едно от главните преимущества на покупката на недвижим имот в Чехия е отсъствието на данък върху ново имущество. При продажба на жилище се изплаща 5%-тен данък, но с него се облага само продавачът.

Сред ключовите фактори, определящи привлекателността на Чехия, се нареждат членството в ЕС и в Шенгенското споразумение, високите темпове на икономически растеж, ниското ниво на инфлация, достъпността на ипотечните кредити, високото качество на строителството. Благодарение на изброените фактори Чехия се нарежда в десятката на най-привлекателните в инвестиционен аспект страни в света. Немалко значение има и стабилността в региона.

По данни на Bloomberg към момента чешката крона е най-бързо растящата валута в света. Само от началото на 2008 г. кроната е нараснала спрямо еврото с 15,27 на сто, а спрямо долара - с 25,76%. С покупката на недвижим имот в Чехия в крони купувачът се обезпечава с висока капитализация не само заради ръста в цените, а и заради силната крона.

В Прага не само растат цените на жилищата, но се формира и пазар на луксозни имоти. Световната кредитна криза доведе до спад в броя на купуващите жилища "икономична класа" и до увеличение на тези, които търсят луксозни имоти. Цените на жилища в Прага през последната година са се повишили с 9,5%, а луксозните - с 11 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
fallback