IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обявиха 13 военни имота за частна държавна собственост

С оглед на досегашното им предназначение - складове, гаражи и стопанства, имотите могат да бъдат използвани за стопански цели

15:15 | 04.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Обявиха 13 военни имота за частна държавна собственост

Общо 13 военни имота с отпаднала необходимост за Българската армия бяха обявени от правителството за имоти - частна държавна собственост, реши правителството.

С оглед на досегашното им предназначение - складове, гаражи и стопанства, имотите могат да бъдат използвани за стопански цели.

Имотите се намират в землището на с. Беловец, област Разград (1002 кв. м, застроен с една сграда); в землището на с. Самораново, област Кюстендил (1291 кв. м, застроен с две сгради); два имота в столичните квартали „Драгалевци“ и „Симеоново“, съответно от 9953 кв. м и девет сгради и 8918 кв. м и осем сгради; осем незастроени поземлени имота в Сливен - пет от тях с площ 1499 кв. м, а останалите с площ 1574 кв. м, 1500 кв. м и 1183 кв. м; имот в землището на Харманли, област Хасково, с площ 128 213 кв. м, застроен с осем сгради.

Правителството взе още пет решения за разпореждане с имоти - публична държавна собственост.

От Министерството на образованието и науката беше отнето правото на управление върху два имота - в с. Пороище, община Разград, и в Добрич.

Имотът в Пороище е с площ от 5675 кв. м и върху него са построени училищна сграда от 935 кв. м и нафтово стопанство. Някогашното оздравително училище сега се прехвърля безвъзмездно на община Разград, която възнамерява да го използва за социални цели. Плановете са то да бъде преобразувано в социален интернат или в дом за стари хора. За целта ще бъдат осигурени средства от общинския бюджет.

Имотът в Добрич се намира на ул. „Ген. Попов“ и е с площ от 11 дка. В построените там сгради се помещава общинско училище. За да може да се стопанисва по-добре, по искане на кмета училището беше предоставено на община Добрич.

На община Самоков безвъзмездно ще бъде прехвърлена част от комплекса „Самоковска комуна“, който се намира в града. В помещенията, които се предоставят, ще бъде изградено картинно хранилище и ще се използват за инициативи в сферата на културата.

Помещение от 45 кв. м в административната сграда на ул. „Съединение“ в Шумен беше предоставено безвъзмездно на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Там ще бъде изграден архив на териториалната структура на ведомството.

За частна държавна собственост са обявени идеалните части (26,767 на сто), които притежава държавата, от два имота в столичния район „Младост“. Те се намират на бул. „Цариградско шосе“ и са с обща площ 15 дка и 40 дка.

Другият съсобственик на имотите е ИПК „Родина“ АД. Целта на правителствения акт е да се позволи извършването на доброволна делба между съсобствениците, която може да бъде направена, само ако имотът е частна собственост. След приключването на процедурата, държавният имот отново ще бъде обявен за публична собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още