IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сицилиански кмет предлага къщи за 1 евро

Символичната сделка има за цел да вдъхне нов живот в историческия център на града, където къщите са на път да рухнат

14:38 | 03.09.08 г.
Сицилиански кмет предлага къщи за 1 евро

Кметът на сицилианския град Салеми - Виторио Сгарби, предлага къщи за по 1 евро. Символичната цена има за цел да вдъхне нов живот в историческия център на града, пише Telegraph.

Недостатъкът на офертата е, че много от имотите са на път да рухнат и се нуждаят отчаяно от ремонт, след като бяха почти разрушени от земетресение през 1968 г.

Твърди се, че към ексцентричната оферта интерес проявяват музикантът Питър Гейбриъл и президентът на футболния клуб Интер-Милан Масимо Морати.

Сгарби е изкуствовед и бивш министър на културата и често привлича медийното внимание.

Пред Corriere della Sera той разказва плановете си за Салеми: „Ще търсим хора, които имат чувствителност и икономически ресурс, за да участват в това приключение“.

„Срещу символичната сума от 1 евро ние ще им дадем една от къщите и ще ги помолим да се заемат с реставрацията им в рамките на две години, като се уважат оригиналните характеристики на сградите“.

„Вече има интерес, хората искат да дойдат тук. Целта ми е да превърна Салеми в новата Пантелерия“, заявява кметът. Малкият вулканичен остров Пантелерия в близост до Сицилия е популярна дестинация сред звезди като Мадона и Наоми Кембъл.

Corriere посочва обаче, че „голяма част от проекта тепърва ще се изяснява, особено бюрокрацията“.

Салеми е с население от малко над 11 хил. жители и се намира в Източна Сицилия на 80 км от Палермо, навътре в територията на мафията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още