IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Яхтени пристанища и паркинги – алтернатива на пазара на имоти в Австралия

Нарасна интересът към инвестиции в паркинги и марини, липсват обаче конкретни данни за развитието на тези сегменти

11:26 | 03.09.08 г.
Яхтени пристанища и паркинги – алтернатива на пазара на имоти в Австралия

На пазара на имоти в Австралия се оформя алтернативен сегмент за търсещите по-рискова инвестиция или просто нещо различно – автомобилни паркинги или марини (яхтени пристанища). Твърди се, че те биха могли дори да донесат по-добра възвръщаемост тази година в сравнение с традиционните имоти, пише PropertyWire.

На фона на застоя на пазара на жилищни и бизнес имоти в страната от януари насам, алтернативните сегменти набират скорост заради силно търсене.

Не са налични обаче конкретни стойности, които да илюстрират ръста на пазара, защото развитието му не се следи както например средните цени на къщите.

„Имаме по-висок от нормалното брой запитвания за паркинги и марини“, обяснява Джеф Блейз от базираната в Мелбърн компания за имоти Blaze and Jenkins. „Що се отнася до паркингите, за инвеститорите интерес представлява земята, защото виждат бъдещи възможности за застрояване“, допълва той.

Според автора на книги за имоти Питър Кулизос пазарът на паркинги е твърде малък в сравнение с по-широкия общ пазар на имоти и е трудно да се намерят надеждни данни за него. Положителната страна е, че не изискват поддръжка.

Според Кулизос местата за яхти в някои пристанища са поскъпнали „показателно“ през последните години. Местата в марините вече достигат цените на някои къщи, като сред новите предложения има и такива за 500 хил. долара.

Според президента на австралийския институт за недвижими имоти (REIA) Робин Търнър ключовият въпрос при алтернативните инвестиции в имоти е дали има възможност за съответните активи да бъдат развити в бъдеще.

„Няма как да се реновира паркинг или да се превърне котвено място в жилищен блок на по-късен етап, освен ако няма реален шанс да се получи разрешително“, предупреждава той.

„Да, инвестициите в имоти зависят от това какво може да се направи със земята в бъдеще. Но когато се купува някакъв актив с конкретно предназначение, се купува фиксирана инвестиция, която не може да се промени“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още