IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Луксозните жилища в Лондон поевтиняват за първи път от 5 години

Средната стойност на имотите в най-скъпите квартали се е понижила с 1,6%

10:50 | 29.08.08 г.
Луксозните жилища в Лондон поевтиняват за първи път от 5 години

Цените на луксозните жилища в Лондон, мястото с най-скъпите топ имоти, регистрираха годишен спад за първи път от пет години заради опасенията на купувачите, че икономиката може да премине в рецесия, пише Bloomberg. 

Средната стойност на къщите и апартаментите в деветте най-скъпи квартали в Лондон се е понижила с 1,6% от август 2007 г., сочат данни на Knight Frank. На месечна база стойността е намаляла с 1,3% спрямо юли, което е четвъртият поред месечен спад.

Луксозните жилища в Лондон, освен тези с цена над 10 млн. паунда, са последвали общото понижение, регистрирано в други части на Великобритания. Средните цени на жилищата във Великобритания са се понижили с 10,5% този месец спрямо година по-рано, което е най-големият спад от четвъртото тримесечие на 1990 г. насам.

Повече от 300 хил. души са заети в сектора на финансовите услуги в Лондон и техният интерес към скъпите жилище е отслабнал заради съкращаването на работни позиции и на премии. Около 10 хил. души може да загубят работата си в следващите три години, сочат прогнози на компанията за информационни услуги Experian Group Ltd.

Жилищата с цена под 1 млн. паунда са най-засегнати, като стойността им се е понижила с 9,2% спрямо година по-рано, тъй като потенциалните купувачи разчитат още на ипотечни заеми, за да могат да си позволят покупката.

Жилищата, чиято цена надхвърля 10 млн. паунда, са поскъпнали с 2,9% спрямо юли, или с 19% спрямо миналата година заради търсенето от страна на чуждестранни инвеститори, незасегнати от ограниченото кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още