IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Дубай проектират гигантска еко пирамида, която побира до 1 млн. жители

Проектът за устойчив град ще заема площ от 2,3 кв. км и ще бъде почти изцяло енергийно независим

10:57 | 28.08.08 г.
Проектът на Timelinks. Илюстрация: worldarchitecturenews.com
Проектът на Timelinks. Илюстрация: worldarchitecturenews.com

Базираната в Дубай проектантска компания Timelinks е на път да добави ново значение към понятието „зикурат“, както се наричат древните храмове в Месопотамия, които приличат на стъпаловидни пирамиди.

С това име компанията е нарекла проекта си за устойчив град на бъдещето. Той прилича на футуристична пирамида и ще бъде показан по време на изложението Cityscape Dubai, което ще проведе от 6 до 9 октомври в Дубай.

Според компанията в него могат да живеят до 1 млн. души, като за енергия ще се ползва само силата на природата.

„Хората, които живеят на подобно място, могат да бъдат почти изцяло енергийно независими. Ще се разчита на пара и вятърни турбини“, казва Ридас Матонис, управляващ директор на Timelinks.

Той обяснява, че проектът се фокусира не само върху намаляване на въглеродните емисии. Сред предимствата на пирамидата с площ 2,3 кв. км е това, че заема значително по-малка площ, като останалата част от земята ще може да се ползва например за земеделски цели.

Концепцията цели също и по-добро качество на живот за обитателите. Автомобилите ще бъдат напълно излишни, защото вътре в комплекса ще има транспортна хоризонтална и вертикална мрежа. За сигурността пък ще се разчита на биометрични технологии.

„От техническа гледна точка проектът е възможен. Чудя се обаче дали е помислено за снабдяването с хранителни продукти и за система за управление на отпадъците“, коментира Мартин Крамер, управляващ директор на Международния институт за градска среда.

Timelinks вече е патентовала дизайна и технологията на проекта и е кандидатствала пред ЕС за субсидия за техническия проект.

Остава обаче въпросът дали хората ще искат да живеят в машинния комфорт на една гигантска структура, отбелязва World Architecture News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още