IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Занемарените жилища в САЩ са катализатор за спада на цените

От всеки десет жилища на пазара в Щатите поне три са с ниско качество, твърдят брокери

16:44 | 25.08.08 г.
Занемарените жилища в САЩ са катализатор за спада на цените

Понижаващите се цени на жилищата не са резултат единствено от ипотечната кризa. Големият брой занемарени имоти на пазара също действа като катализатор на ценовите спадове, пише CNN.

„Една от причините цените на жилищата да падат е влошаването на качеството на самите жилища на пазара“, смята Глен Келман, изпълнителен директор на агенцията за имоти Redfin. „По време на бума девет от десет от предлаганите за продажба жилища на голяма част от пазарите бяха в много добро състояние. Сега на всеки десет жилища поне три са с ниско качество.“

Повечето от тях са имоти, които са на някакъв етап от процес по отнемане поради неизплащане на ипотеките, което е довело до занемаряването им от страна на кредиторите, тъй като те трябва да се справят с хиляди овакантени домове. Ако тези жилища някога бъдат продадени, това ще стане на много ниска цена, което ще навреди на стойността на жилищата в околността.

Имотите, които се продават под натиск поради финансови затруднения, са обикновено с 10 до 40% по-евтини от сравними добре поддържани жилища, казва Том Инсера от компанията за оценяване на недвижими имоти Zaio.

Жилищата, които не са собственост на банките, всъщност са регистрирали по-ограничени едноцифрени ценови спадове през миналите 12 месеца на фона на спад от 15% за всички жилища през периода, отчетен от индекса S&P/Case-Shiller.

Растящият брой на отнетите жилища заради просрочени ипотечни заеми обяснява и връщането на жилищата обратно на пазара от кредиторите, които обикновено ги обявяват за продажба във вида, в който са били освободени. Брокерите на недвижими имоти споделят, че много от тези жилища изглеждат като напълно ограбени, а други са били превърнати в своеобразни сметища от предишните си обитатели.

В национален план 18,6% от всички продажби през второто тримесечие са били на отнети жилища, в сравнение със само 7% за същия период миналата година и 3,1% през 2006 г., сочат данни на сайта за имоти Zillow.com.

С прогнозите за увеличаване на отнетите имоти няма изгледи поевтиняването на имотите да спре в близко бъдеще, смята Марк Дуцър, икономист от Texas A&M. Въпреки че много от тези „разнебитени“ жилища са доста изгодна сделка, той не се учудва, че повечето хора ги избягват, защото нямат желание да купуват при спад на пазара. Когато се върне вярата на купувачите, че цените са се стабилизирали, те ще започнат да купуват, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още