IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Габрово пак се борят с незаконните строителни отпадъци

Проблемът обаче идва не само от строителните фирми, които не спазват наредбите, а и от страна на гражданите, които не знаят къде могат да изхвърлят строителните отпадъци от ремонт в домовете си

12:13 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
В Габрово пак се борят с незаконните строителни отпадъци

Община Габрово е изпратила писма до всички строителни фирми на територията на общината във връзка със зачестилите случаи на изхвърляне на строителни отпадъци на различни места в покрайнините на града в частни и общински терени, съобщиха от общинската управа.

В писмото се упоменават текстове от различни нормативни наредби, които забраняват движението по пътищата на препълнени бетоновози и моторни превозни средства с изкаляна ходова част и неуплътнени каросерии със строителни и други отпадъци, както и транспортирането на отпадъци от строителни площадки без издаден предварително от кмета на общината пътен лист, в който е указан конкретен маршрут за преминаване през населените места, терен и условия за депониране.

В писмото се напомня, че за изкопи и насипи с дълбочина или височина над 1 м и с площ над 30 кв. м се изисква разрешение за строеж. То информира строителните предприемачи, че фирма „Благоустрояване” ЕООД в ролята си на оператор на общинското депо за твърди битови отпадъци в землището на с. Гръблевци, освобождава от такса „депониране” всички физически и юридически лица, които извозват земни маси на него.

Със средства от бюджета за 2008 г. досега бяха почиствани общо 29 нерегламентирани сметища, 12 от които по селата. Почистени са нерегламентираните сметища по западния обход и пътя за Севлиево. Проблемът обаче идва не само от строителните фирми, които не спазват наредбите, а и от страна на гражданите, които не знаят къде могат да изхвърлят строителните отпадъци от ремонт в домовете си, казват от общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още