IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Германия с ръст от 0,5% за юли

Месечното увеличение е било провокирано от покачването от 1,6% в цените на апартаментите

18:10 | 21.08.08 г.
Цените на жилищата в Германия с ръст от 0,5% за юли

Цените на жилищата в Германия са се покачили с 0,5% на месечна база през юли, но все пак не са били по-високи от тези преди една година след ценовия спад в края на 2007 г., сочат данни от индекса на компанията за финансови услуги Hypoport, цитирани от Ройтерс.

„В следващите месеци очакваме цените на къщите и апартаментите старо строителство да се покачат още малко. Цените на новопостроените жилища няма да се променят значително – трендът е по-скоро низходящ“, казват от Hypoport.

Месечното увеличение е било провокирано от покачването в цените на апартаментите, което е било от 1,6% както на месечна, така и на годишна база.

Цените на новопостроените жилища са се понижили с 0,3% на месечна база, докато цените на жилищата старо строителство са се покачили с 0,3% и са останали непроменени през годината.

Различните ценови трендове при апартаментите и жилищата ново строителство се дължат до голяма степен на това, че германците мигрират към големите градове, където апартаментите са повече, вместо да купуват новопостроени жилища в регионалните градове.

Тази тенденция е била подсилена и от по-високата цена на петрола, както и от премахването на данъчните облекчения за хората, пътуват до работа с кола от едно населено място на друго.

За събиране на данните за цените на жилищата Hypoport използва достъпа си до информация за ипотечни кредити, които покриват 10% от жилищните сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още