IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продават империята от имоти на британски инвестиционен фонд

Фондът доскоро управляваше портфолито на Dawnay Day Carpathian, който инвестира в ЦИЕ и обмисля инвестиции и у нас

14:47 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продават империята от имоти на британски инвестиционен фонд

Стотици инвестиционни компании, проявяващи интерес към затруднения фонд Dawnay Day, са отправили запитвания към синдика на компанията, който обяви портфолиото й от имоти за продан, съобщава Independent.

Синдикът, BDO Stoy Hayward, планира продажбата на над 200 инвестиционни имота, които носят приходи от наем на обща стойност 45 млн. евро.

Първоначално целта на синдика е била да продаде имотите на един купувач, но впоследствие той е казал, че може да обмисли и варианта да ги групира на по-малки пакети, които да продаде на малка на брой група купувачи.

Конкурентите на Dawnay Day отдавна преследват компанията, надявайки се да придобият качествени активи на малка част от цената им, тъй като компанията има спешна нужда от пари.

Кризата на пазара на имоти във Великобритания няма пряка връзка с принудителната продажба на имотите, пише изданието. Тя бе принудена да продаде дял в компанията за управление на активи F&C Asset Management на огромна загуба, за да набере средства, с които да покрие част от дълга си в размер на повече от 1 млрд. паунда. Dawnay Day бе обявена в несъстоятелност миналия месец.

Портфолиото на компанията включва най-вече търговски имоти, както и някои индустриални и офис сгради.

Фондът, създаден от бизнесмените Гай Нагар и Питър Климт през 1981 г., от малка компания се е превърнал в мощен финансов конгломерат. Двамата са изградили бизнеса чрез инвестиции в бизнес имоти и в новосъздадени финансови компании. Преди да се срине, фондът е притежавал активи на стойност 4 млрд. долара и активи на клиенти под управление на стойност 6 млрд. долара.

В свое съобщение по-рано този месец Ройтерс казва, че стойността на бизнес имотите във Великобритания се е понижила с около една пета от началото на кризата миналото лято, което допълнително ще затрудни продажбата.

Някои компании, свързани с фонда, като Dawnay Day Treveria и Dawnay Shore Hotels Plc се стремят да се разграничат от групата, като изкупуват обратно акциите си или отстраняват създателите на фонда от бордовете си.

Инвестиционният фонд Dawnay Day Carpathian Plc, който има редица проекти в Източна Европа и по-рано тази година заяви, че обмисля инвестиции и в България, обяви планове да смени името си на “Carpathian Plc”. Инвестиционният мениджър Dawnay Day Milroy пък вече се казва Corazon Capital Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още