IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къща за долар

Купувачът дори поставил условие да не плаща комисиона на банката

09:33 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Къща за долар

Преди 5 години двуетажна сграда с изключително удобно местоположение в Детройт, САЩ била продадена за 65 хиляди долара.

Миналото лято обаче притежателят й загубил правата над нея заради неплащане на вноските по ипотеката.

Първоначалната цена, обявена от банката за търга, била 1100 долара, но поради липса на купувачи било решено домът да бъде продаден за... 1 долар.

Дори и тогава, почти 3 седмици, никой не проявил интерес.

Накрая обаче къщата станала собственост на жена, която даже поставила условие, банката да не й вземе комисиона от продажбата, съобщава АП. Договорено е сумата от 1 долар да бъде платена в кеш.

Случаят е първият по рода си в САЩ, като дори най-евтините жилища в беден град като Детройт се продават поне за няколкостотин долара, коментират юристи.

Причина за символичната цена е фактът, че след като домът станал собственост на банката, цялата покъщнина била ограбена, включително вратите и прозорците. Освен това сметката за вода и дължимите такси били около 4 хил. долара.

Банката била толкова отчаяна в опитите си да продаде имота, че се съгласила да поеме разходите по  прехвърлянето, които включват 2 500 долара комисиона, 1 000 долара бонус за приключването на сделката и 500 долара разходи по прехвърлянето на купувача. Ако към тази сума се прибавят данъците и сметката за вода, разходите на банката по сделката набъбват до около 10 хил. долара.

Банката отказва да съобщи самоличността на купувача, но уточнява, че жената няма да живее в къщата, а я купува с инвестиционна цел. Не е ясно обаче кога тази инвестиция ще излезе на печалба, тъй като купувачът ще дължи данък от 3 900 долара за 2009 г., освен ако не поиска данъчна преоценка.

Тъй като в момента къщата представлява само една куха черупка, на бъдещия собственик ще му бъде трудно да опази евентуалните подобрения, които  реши да направи. Събарянето на сградата би струвало 5 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още