IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С над 40% е паднала стойността на сделките с имоти в Естония за година

През второто тримесечие в страната са сключени сделки с имоти на обща стойност 940 млн. долара

08:50 | 20.08.08 г.
С над 40% е паднала стойността на сделките с имоти в Естония за година

Стойността на сделките за недвижими имоти в Естония се е понижила с 43% през второто тримесечие спрямо същия период миналата година до 941,1 млн. долара, сочат данни на статистическата агенция в страната, цитирани от Ройтерс.

Стойността на транзакциите с недвижими имоти се е покачила с 6% спрямо първото тримесечие, като в същото време се е увеличил и броят им през второто тримесечие.

От агенцията обаче смятат, че не може да се говори за възстановяване на пазара, тъй като второто тримесечие е сезонно по-активен период при продажбите на имоти в сравнение с първото.

„Забавянето на икономическия растеж, високите лихви по заемите и чувството за несигурност при купувачите не благоприятстват подобряването на условията на пазара на имоти“, добавят от агенцията.

Нотариално заверените сделки с недвижими имоти в Естония са намалели до 9 800 броя през второто тримесечие, или с 31% спрямо година по-рано.

Броят на сделките в сравнение с първото тримесечие се е покачил с 10%, казват от агенцията.

Преди около три години пазарът на имоти в прибалтийската страна бе с доста по-различен облик. През 2005 г. той отбеляза най-силен ръст в целия Европейски съюз, заяви Рауни Тилисо, мениджър за България на балтийската компания Arco Real Estate в интервю за Investor.bg от 2006 г.

Като причини за забавянето след това се посочват по-високите лихвени нива и прегряването на пазара. В началото на 2006 г. жилищата в страната поскъпнаха със 77,52%, но за същия период през 2007 г. техните цени се покачиха едва с 5,68%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 20.08.08 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още