IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на терените за жилищно строителство на Острова може да паднат с 50%

Цените на терените са се понижили с 20% през първите шест месеца на годината

13:40 | 19.08.08 г.
Цените на терените за жилищно строителство на Острова може да паднат с 50%

Цените на терените за жилищно строителство във Великобритания са се понижили с 20% през първите шест месеца на годината и може да се понижат с до 50% преди да приключи настоящото забавяне, пише Telegraph.co.uk.

Проучване на агенцията за недвижими имоти Savills показва, че цените на строителните терени, разположени на мястото на бивши индустриални обекти, са се понижили с 19,8%, а на незастроените - с 22,5%. Това е спад с около четири пъти по-бърз от този на жилищния пазар заради оттеглянето на инвеститорите от сектора.

"Има два начина, по които понижаващата се стойност на земята влияе на строителите на жилища", казва Йоланде Барнс, мениджър на отдела за проучвания към Savills. "На първо място е понижението на цените на акциите, но по-тревожният въпрос е с компаниите, които са натрупали големи дългове и са подложени на натиск от банките да ги изплатят".

Строителни компании като Persimmon, Taylor Wimpey и Barratt, три от най-задлъжнелите, са отчели понижения в цените на акциите си, стигащи до 85% през изминалите 12 месеца.

Анализатори очакват, че още компании ще последват примера на Taylor Wimpey, която миналия месец трябваше да намали счетоводната стойност на земята в портфолиото си за да отрази пониженията на пазара.

Въпреки това според Барнс, спадът на стойността на строителните парцели предоставя възможности за хората, които разполагат с пари в брой, да инвестират.

Проучването сочи, че спадът в цените на строителните терени се е ускорил през първата половина на годината. Понижение от около 7% през първото тримесечие е било последвано от 17% спад през второто тримесечие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още