IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-много бизнес кредити се отпускат с инвестиционна цел

Най-много са изтеглените кредити от фирми в сектор „снабдяване с електрическа и топлинна енергия и строителство”

10:23 | 19.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Най-много бизнес кредити се отпускат с инвестиционна цел

Най-голям сред теглените бизнес кредити към юни 2008 г. имат ипотечните кредити с инвестиционна цел (49%), следвани от тези за оборотни средства (30%), за рефинансиране (7%) и покупка на имот (2%), показват данни на компанията за бизнес ипотечно кредитиране „Кредитекс”.

Най-много бизнес кредити се отпускат за сектор „снабдяване с електрическа и топлинна енергия и строителство” (26%), „преработваща промишленост” (20%) и „търговия, ремонт и обслужване на автомобили, на лични вещи и на стоки за домакинството” (16%).

Близо 75% от заемите са отпуснати на малки и средни бизнеси от сферата на услугите, търговията, леката промишленост, недвижимите имоти и др.

Най-малкият отпуснат от дружеството ипотечен заем е с размер 10 хил. евро, а най-големият – 1,5 млн. евро.

В края на декември 2007 г. средният размер на бизнес кредит е възлизал на 120 699 евро, а към края на юни 2008 г. - 139 340 евро.

Ръст в отпуснатите корпоративни кредити сочат и данните на БНБ към края на юни 2008 г., когато средно една фирма дължи на кредиторите по около 237 хил. лв., а три месеца по-рано, към края на март тази година, средният размер на един фирмен заем е бил 228 хил. лв. Според БНБ в края на юни 2008 г. се запазва тенденцията финансирането за корпоративния сектор да е по-предпочитано за кредиторите от това за домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още