IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата засегна и индийския пазар на имоти

След бума на пазара, продължил пет години, компаниите за имоти се сблъскват със спадащи продажби и трудности при финансирането

11:46 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата засегна и индийския пазар на имоти

Повечето публични строителни предприемачи в Индия са замразили плановете за покупки на нови строителни терени, тъй като спадът на фондовия пазар, скокът в лихвените нива и агресивното търсене от страна на непубличните инвеститори са ограничили възможностите им за финансиране, пише Ройтерс.

След бума на пазара, продължил пет години, компаниите за имоти се сблъскват със спадащи продажби и трудности при финансирането, тъй като повишените цени на имотите и увеличаващите се лихвени нива, достигнали най-високата си точка за почти десетгодишен период, са изплашили купувачите.

От Jones Lang LaSalle коментират, че агресивността за придобиване на терени я няма вече, а обемът на сделките е спаднал с 35-40 на сто през последните месеци. Въпреки това цените не са се променили значително.

Това е голяма промяна на пазара в сравнение с миналата година, когато компаниите са имали достатъчно средства от публични предлагания и предварителни продажби и са купували масово терени, дори и в по-отдалечени места и в по-малките градове.

Дори и средните по големина компании имат земя от 5-10 дка, която е достатъчно за планираните проекти през следващите 3-4 години. Въпреки това понижаващото се търсене може да доведе до спад в цените на земята в близко време и до някои принудителни продажби, казват експерти.

Недостигът на капитали също е довел до някои отложени проекти, някои от които може въобще да не бъдат реализирани.

„Обикновено предприемачите работеха с предварителни продажби за планираните проекти. Сега продажбите се понижиха, така че вероятно ще има някои отложени проекти“, казва анализатор в базирана в Мумбай брокерска компания, която е прогнозирала 15-25% спад в цените на акциите на компаниите за имоти.

Компаниите от сектора са били сред най-зле представящите се на борсата в Индия, тъй като инвеститорите са били отблъснати от проблемите с финансирането и ипотечната криза.

Цените на книжата на четирите най-големи компании за имоти по пазарна капитализация са се понижили с 50-65% от началото на годината в сравнение със спад от 27% на основния борсов индекс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още