IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

РДНСК-Кюстендил: Пътят от Паничище до хижа „Пионерска“ е законен

Веднага след становището на строителния надзор обаче еколози изразиха съмнение в законността на строежа

18:13 | 14.08.08 г.
РДНСК-Кюстендил: Пътят от Паничище до хижа „Пионерска“ е законен

Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) - Кюстендил потвърди, че реконструкцията на път хижа Пионерска – Паничище не навлиза в границите на Национален парк “Рила”, съобщиха от община Сапарева баня.

В становище на дирекцията, изпратено на общината и на Върховната административна прокуратура, се казва, че след изискване на необходимите документи и съвместяване на координатите е видно, че „строежът е изцяло в границите на имота на община Сапарева баня и не навлиза в територията на Национален парк Рила”. РДНСК – Кюстендил се е произнесъл положително и за законността на извършваното строителство.

Проверката на компетентния орган беше извършена във връзка с жалба от екологични организации за незаконността на реконструкцията на пътя, извършвана от община Сапарева баня.

По-късно днес от коалиция "За да остане природа в България" изказаха съмнение по изявлението за законността на строежа. Еколозите припомнят, че съгласно изявление на Министерство на околната среда и водите пътят е започнат и завършен без задължителната процедура по преценка за необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС). За това нарушение на кмета на община Сапарева баня беше съставен акт от Регионалната инспекция по околната среда и водите - София.

От коалицията се съмняват дали няма незаконносъобразна подмяна на граничните точки от общински имот с цел отнемане на територии от националния парк.

Природозащитниците поканиха чрез медиите представители на РДНСК-Кюстендил за проверка на местоположението на конкретни точки от границите на имота, посочени в техническия проект като граници на пътя и граници на Национален парк Рила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още