IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговските площи в София ще се увеличат с над 30% до края на годината

През първото полугодие в столицата са пуснати в експлоатация само 26 хил. кв. м, но през второто се очаква да бъдат завършени нови 210 хил. кв. м

16:02 | 14.08.08 г.
Търговските площи в София ще се увеличат с над 30% до края на годината

Наличните към момента търговски площи в София са около 650 хил. кв. м, като до края на годината се очаква да бъдат завършени още 210 хил. кв. м и общата наличност в столицата ще надхвърли 860 хил. кв. м (увеличение с 32 на сто спрямо сегашното им ниво), прогнозират в анализ на сектора на търговските имоти в София от консултантската компания CB Richard Ellis. 

През първата половина на годината в експлоатация са били пуснати само 26 хил. кв. м съвременни площи. Новопостроените търговски сгради се намират в локации извън центъра и в близост до входните булеварди и до околовръстното шосе. През първото полугодие са открити два търговски центъра в ж.к. Младост – Mall Boulevard и City Point Centre.

След първоначалния успех на големите молове се наблюдаваше силен интерес към подобни сгради от страна на инвеститорите, който достигна върха си през 2007 г. В резултат на това има над 15 проекта за търговски центрове във всички части на София, чието завършване ще покрие текущото търсене на съвременни търговски площи и може дори да доведе евентуално до пренасищане на пазара, пише в анализа.

Като цяло търсенето на търговски площи през първото полугодие остава без промени спрямо предходния период и продължава да определя пазара. Заради недостига на големи търговски единици в центъра на града, при навлизането си на пазара международните търговски вериги обикновено търсят сгради извън центъра и дори извън града.

Наемите на търговски площи в София поддържат нивата от миналата година. Наемите в търговски центрове обикновено варират между 25 и 60 евро за квадратен метър на месец. Наемите на магазини на най-добрите търговски улици най-често са между 50 и 100 евро/кв. м, като средният месечен наем е около 65 евро/кв. м.

Към момента доходността от първокачествени търговски центрове в София е около 7%. По-високо е нивото на търговските улици - около 8%, в зависимост от локацията и качеството на помещението.

Продажните цени в централния бизнес район обикновено са в границите между 2 хил. и 6 хил. евро/кв. м. Офертните цени за топ площи надхвърлят 20 хил. евро/кв. м. Макар да има дори още по-високи оферти, но те са частни случаи и не отговарят на пазарната ситуация, се посочва в доклада.

Очакванията са за стабилни нива на наемите до края на годината. Сред ключовите тенденции, които се наблюдават в София, е насочването на мащабните търговски проекти към предградията и в близост до основни артерии на столицата. Примери за това са ETC Carrefour, Bulgaria Mall и Olympian Mall.

Същевременно инвеститорите обръщат вниманието си към градовете с население под 100 хил. души, което е важен индикатор за зрелостта на пазара на търговски площи в България.

Що се отнася до пазара на индустриални площи в столицата, данните на компанията сочат, че през първата половина на годината общо 20 600 кв. м съвременни индустриални площи са пуснати на пазара. В резултат на това наличността в София достига 404 хил. кв. м, концентрирани предимно в югоизточната част (Индустриална зона Искър и около Казичене) и в северозападната част.

Заради силното търсене наемите на качествените съоръжения се увеличат леко и варират между 4 и 6 евро/кв. м. Съществува значителна разлика между офертите (7 – 8 евро/кв. м) и очакванията на наемателите (4 – 6 евро/кв. м).

Като цяло нивото на незаетост и доходността остават на нивата си от втората половина на миналата година – и двете около 8%.

Общо в страната наличността на съвременни съоръжения през първото полугодие достига 822 хил. кв. м. Около 40%, или 330 хил. кв. м, са в района на Пловдив и съседните населени места.

До края на годината се очаква да бъдат завършени два други мащабни проекта – първият етап на Индустриален парк София – Изток в Нови Хан и разширение на националния логистичен център на Kaufland. Така общо 734 хил. кв. м, или 60% от общата наличност в България, е състредоточена в индустриалния център на страната – районът между София и Пловдив.

Към момента почти няма свободни спекулативни индустриални и логистични площи на пазара, съвременните съоръжения са заети почти на 100% от собствениците им. Очаква се обаче това да се промени в бъдеще предвид няколко планирани спекулативни схеми. Има проекти за около 298 хил. кв. м индустриални и логистични площи, чието завършване е планирано до края на 2010. Близо 45% от тези проекти са обявени като спекулативни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още