IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов удар за сектора на недвижимите имоти в Япония

Поредната строителна компания подаде заявление за фалит, за последния месец това са направили общо 3 фирми

11:28 | 14.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов удар за сектора на недвижимите имоти в Япония

Японската компания Urban Corp., най-лошо представящата се през 2008 г. акция от сектора на недвижимите имоти, подаде молба за защита от кредиторите с дълг от 255,8 милиарда йени (2,35 милиарда долара). Това е най-големият фалит сред листнатите на борсата компании през тази година.

Окръжният съд в Токио е одобрил молбата за административно оздравяване.

Заявлението на Urban, последвало молбите на строителните фирми Zephyr Co. и Kyoei Sangyo Co. от миналия месец, може да е предвестник и на други фалити на компании от сектора на недвижимите имоти в Япония, смятат от Credit Suisse Group и Shinsei Securities Co. Фирмите от сектора са изправени пред трудности в набирането на средства за купуването на нови имоти и рефинансирането на съществуващите проекти, след като банките намалиха отпускането на кредити.

Обявяването на фалита на Urban принуди базираната в Югозападна Япония банка Hiroshima Bank Ltd. да намали прогнозата за нетната си печалба с 54 на сто до 5 млрд. йени за полугодието, завършващо на 30 септември, защото може да не успее да събере заемите си от компанията.

Банката обяви, че Urban има към нея неуредени кредити на стойност 12,9 млрд. йени, между които необезпечен дълг на стойност 4,4 млрд. долара, който ще бъде вписан като разход за тримесечието.

Японската кредитна агенция намали рейтинга на дълговете на Urban до D (Default – просрочване на задълженията) след обявяването на фалита.

Акциите на Urban спаднаха с 1,6 на сто до 62 йени за акция на борсата в Токио преди публикуването на изявлението. Акцията е поевтиняла с 96 на сто през тази година - най-лошото представяне в японския индекс за компании от сектора на недвижимите имоти Topix, който е изгубил 22 на сто.

Urban обяви нетна загуба от 45,4 млрд. йени за първото тримесечие, завършващо на 30 юни при печалба от 15,9 млрд. йени година по-рано, докато приходите спаднаха с 43 на сто до 49,9 млрд. йени. Основаната през 1990 г. компания е отчитала годишна печалба след 1996 г., по данни на Bloomberg.

BNP Paribas SA, най-голямата френска банка, е закупила конвертируеми облигации на стойност 30 млрд. йени от Urban на 11 юли, допринасяйки за краткосрочно финансово облекчаване.

Президентът на Urban Hiroyuki Bozono, който по-рано е бил най-големият акционер на компанията, е намалил участието си до 4,03 на сто от 16,6%, след като кредиторите изискаха продажба на акции, използвани като обезпечение след спада на стойността им, съобщиха от Urban на 7 юли.

Броят на фалитите сред компаниите за недвижими имоти се удвои до 60 през юли от 27 година по-рано, според изследователската компания Tokyo Shoko Research Ltd. Балансът на кредитите в сектора на недвижимите имоти на Япония намалява за четвърто поредно тримесечие през трите месеца до юни, по данни на Централната банка на Япония.

Компанията за жилищно строителство от Токио Zephyr подаде молба за защита от кредиторите на 18 юли с дълг от 94,9 млрд. йени.

Базираната в Западна Япония строителна компания Kyoei Sangyo потърси защита на същата дата. Друга строителна компания - Tada Corp., обяви банкрут на 31 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още