IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотите в Шотландия устояват на общата тенденция към спад на Острова

Макар и цените да показват известно повишеине, броят на сделките все пак намалява

14:34 | 13.08.08 г.
Имотите в Шотландия устояват на общата тенденция към спад на Острова

Пазарът на жилищни имоти в Шотландия продължава да устоява на общата тенденция на Острова, като средните цени се повишават с 1,6% през трите месеца до 31 юли, пише aboutproperty.co.uk.

На годишна база цените на жилищата в Шотландия нарастват с 9,3%, в резултат на което средната цена към момента достига 172 185 паунда, сочат данни от индекс на цените на жилищата на Lloyds TSB.

Северната част на страната, с изключение на Абърдийн, е начело по темп на нарастване, като цените там постигат ръст от 20,6% спрямо миналата година.

В самият град Абърдийн жилищата поскъпват с 8,8% за същия период, но само за последните три месеца се наблюдава понижение от 2,8%.

Добра е годината за Единбург, където цените се увеличават с 6,7 на сто.

Броят на сделки с жилища в Шотландия обаче намалява с 27% спрямо същия период миналата година.

„Шотландският пазар демонстрира характерната си гъвкавост пред икономическото забавяне. Ценовият бум от последните пет години може и да е в миналото, но засега ефектът на забавянето само намали броя на сделките, без да причини понижение на цените“, коментира Доналд Макрай, главен икономист в Lloyds TSB Scotland.

Индексът отразява ценовите изменения при различни типове имоти.

При апартаментите има намаление от 1,7%, а при самостоятелните къщи има спад от 1,2%. Имотите с тераси и редовите къщи бележат повишения от 5,5% и 7,2% съответно за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още