IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в Испания с 4% спад за юли

Най-пострадал е пазарът по средиземноморския бряг на Испания, където цените са паднали с 6,2%

13:18 | 13.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в Испания с 4% спад за юли

Цените на жилищата в Испания са отчели понижение от 3,9% за юли в сравнение със същия месец на миналата година, което е петият пореден месец на спад откакто глобалната кредитна криза спука жилищния балон в Испания, пише Ройтерс, цитирайки доклад на компанията за оценки на имоти Tinsa.

По данни на компанията годишното понижение за юни е било 2,5%.

Най-пострадал е пазарът по средиземноморския бряг на Испания, където цените са паднали с 6,2% главно заради голямата си зависимост от пазара на жилища тип „втори дом”.

Цените в големите градове са се понижили с 4,7%, а тези в регионалните столици и другите градове – с 4%, се казва в доклада.

По информация на сайта за имоти Facilisimo пък цените „продава” за съществуващите жилища в страната са се понижили с 4,7% през първите седем месеца на годината.

Цените на жилищата в Испания се очаква да се понижат с между 20-30% през следващите три-четири години заради „хроничното свърхпредлагане” и продължителното забавяне на икономиката, сочат данни на банки и компании за имоти.

Процесът започна през първото тримесечие, когато годишният ръст на имотите падна под нивото на инфлацията за първи път от десетилетие насам.

Понижението на цените е било 0,3% за периода април-юни, което по официални данни на Жилищното министерство е първото понижение от 1998 г. насам.

Продажбите на жилища в Испания са се понижили с 34% на годишна база през май. Обемът на отпуснатите ипотечни кредити се е понижил с 40% заради по-строгите условия за кредитиране и намалялото търсене в условията на инфлация.

Строителната активност също значително е намаляла като броят на молбите за разрешителни за строеж е отчел годишен спад от 57% през май.

Според консултантската компания Aguirre Newman в момента на пазара в Испания около 1,5 млн. жилища стоят непродадени. Този брой се очаква да нарасне още повече, тъй като през идните месеци много строителни компании ще завършат започнатите проекти, преди да замразят дейност през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още