IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционният пазар на имоти у нас стигна 745 млн. евро за половин година

Пазарът в България продължава да расте за разлика от инвестиционната активност в ЦИЕ, която намалява с 14%

12:47 | 13.08.08 г.
Инвестиционният пазар на имоти у нас стигна 745 млн. евро за половин година

Инвестиционният пазар на имоти в България реализира силна първа половина на текущата година, през която са регистрирани 20 големи сделки на институционални инвеститори на обща стойност 745 млн. евро. Тази стойност е равна на близо 85% от общия инвестиционен обем в имоти в страната за цялата 2007 г. и представлява повишение от 29% спрямо първата половина на миналата година, сочат данни на консултантската компания CB Richard Ellis.

Българските инвеститори формират над половината от инвестиционния обем в сектора в страната през първото полугодие (52 на сто). Очаква се активното строителство, особено в офис и търговския сектор, да бъде двигател на продължаващо търсене на инвестиционни продукти в България.

За разлика от повечето други пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), засега в София не се отчита увеличение на доходността от първокачествени имоти, се отбелязва в резюмето за България в доклад за региона.

Общо за региона тенденцията е обратна - в ЦИЕ инвестиционната активност през първите шест месеца на годината намалява до 5,9 млрд. евро, което е спад от 14% спрямо същия период на 2007 г. и понижение от 24% спрямо предходното полугодие.

Въпреки това, в сравнение с Европа като цяло, активността в региона остава относително висока. Спрямо същия период миналата година инвестиционният обем в Европа се свива с 49% до 63,4 млрд. евро за първите шест месеца.

Пазарът в ЦИЕ вече формира 9,3% от общата паневропейска инвестиционна активност. Това е значително по-голям дял в сравнение с нивото от миналата година (6%).

В Румъния през първото полугодие са инвестирани 903 млн. евро в осем големи сделки, което е ръст от около 34% спрямо предходния период. В Русия инвестиционният обем за периода е 1,966 млрд. евро. В Сърбия той възлиза на 163 млн. евро в общо три сделки, всички в Белград.

Докладът обхваща данни за 10 държави в региона, като за целите на анализа под „Централна Европа“ се разбира Чехия, Унгария, Полша и Словакия, в Югоизточна Европа влизат България, Хърватска, Румъния и Сърбия, а Източна Европа са Русия и Украйна.

До 2005 г. инвестициите се определяха от Централна Европа, която формираше близо 90% от общият обем в ЦИЕ. Към момента те се разделят по равно между Централна Европа (31%), Югоизточна Европа (34%) и Източна Европа (35%), се посочва в доклада.

По-голямата част от инвестициите през първото полугодие са съсредоточени в столиците (74%). На по-големите пазари инвеститорите остават активни и в регионалните градове. По-голямата част от регионалния обем е резултат от сделки с търговски центрове.

Лъвският пай от инвестициите в имоти в ЦИЕ е в офиси и търговски площи (71% от 2003 г. до първото полугодие на 2008).

През първото полугодие офисите са привлекли 34% от общия инвестиционен обем, а търговските площи - 32%. Тази тенденция се различава значително от Западна Европа, където традиционно основната част се формира от офис сегмента (около 50% от общия оборот).

Общата стойност на инвестициите в инвестиционния пазар в ЦИЕ, натрупани от 2003 г. досега, вече надхвърля 45 млрд. евро. Полша остава най-големият пазар, втора е Русия, трета – Чехия. Унгария е на четвърто място по натрупани инвестиции за периода, а Румъния – на пето. България е шеста, като инвестиционният обем за периода надхвърля 2 млрд. евро, сочи графика в анализа.

Трансграничната активност остава висока, макар и по-слаба от миналогодишни нива. Що се отнася до купувачи, 82% от общия обем сделки са сключени от чуждестранни инвеститори. При продавачите обемът по-равномерно разпределен, като 52% от транзакциите са с чуждестранни участници.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още