IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанско ваканционно селище се превръща в символ на кризата с имотите

Все по-трудно се продават апартаментите в мащабния проект на средиземноморското крайбрежие, признава инвеститорът

10:24 | 13.08.08 г.
Испанско ваканционно селище се превръща в символ на кризата с имотите

Ваканционното селище Marina d'Or беше на път да сбъдне мечтите на много испанци – достъпен и удобен дом на Средиземноморието. А компанията, която го изграждаше, направи големи печалби от него, преди балонът на пазара на имоти в Испания да се пръсне, пише АФП.

Компанията е построила над 10 хил. апартамента и 5 огромни хотела, всеки със собствен плувен басейн, в източния град Оропеса дел Мар по време на икономическия бум в страната, започнал в средата на 90-те години на миналия век.

Символ на „златния век“ на строителството в Испания, Marina d'Or привлича новата заможна средна класа в страната.

Много от тях обаче вече не могат да продадат имотите си вследствие на увеличаването на лихвите и глобалната кредитна криза. Влиянието на повишените лихви в еврозоната е особено силно в Испания, защото по-голямата част от ипотеките са с променлива лихва.

Marina d'Or е сериозно засегната от икономическото забавяне, както и други големи строителни предприемачи в страната като Martinsa-Fadesa, която потърси защита от кредитори миналия месец.

Нетната печалба на Marina d'Or падна с 50% през 2007 г., а продажбите на апартаменти намаляха с 60%. Около 1000 служители са съкратени, предимно имигранти, заети в строителството. Телевизионните реклами, които се излъчват години наред и мнозина считат за дразнещи, най-накрая са спрени.

„Вече е по-трудно да се продават апартаменти“, казва президентът на Marina d'Or Хесус Гер в интервю за АФП.

62-годишният бивш търговец на матраци, който забогатява по време на бума на пазара на имоти, обвинява за кризата „трудностите, които семействата срещат при търсене на ипотеки“.

Един от собствениците на имот в селището обяснява, че много от тези, „които купиха с цел инвестиция, се опитват отчаяно да се отърват от имота“. По думите му обаче те са в капан, защото цените на апартаментите им се сринаха и не могат да продадат.

През изминалата година средната цена на апартамент в Marina d'Or падна от около 300 хил. евро на 200 хил., по данни на бизнес изданието Gaceta.

Хора, които отсядат в селището, се оплакват, че виждат признаците на кризата – огромни табели „Продава се“ и полупразни ресторанти.

Гер казва, че сега компанията му инвестира в чужбина, в частност в Мароко, Египет, България, Бразилия, Доминиканска република и Панама.

У нас компанията има два проекта – във Варна и в Рибарица, става ясно от сайта й. Проектът във Варна - Marina d'Or Odessos, предвижда изграждането на 770 единици, разпределени в 9-етажна сграда, 20-етажна кула и две 7-етажни сгради. В Рибарица се планира да бъде построено ваканционно селище от къщи Old Ribaritza, като първата фаза се състои от 146 единици.

„Вече внимаваме повече с бъдещите си проекти“, добавя Гер.

Въпреки това обаче компанията в момента очаква разрешение от местните власти за строителството на „най-голямото ваканционно селище в Европа“ с името Marina d'Or Golf, близо до сегашния комплекс Marina d'Or.

Проектът предвижда изграждането на 7 луксозни хотела и 3 голф игрища и вече срещна съпротивата на природозащитниците. От Greenpeace прогнозираха, че той ще се превърне в поредното „черно петно“ в испанското средиземноморско крайбрежие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още