IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Непубличните фондове за имоти на Острова с положителен приток на капитали

Общо 596 млн. паунда свеж капитал е постъпил в сектора през второто тримесечие, докато изтеглянията са се понижили до 557 млн. паунда от 818 млн. паунда от предишното тримесечие

10:16 | 12.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Непубличните фондове за имоти на Острова с положителен приток на капитали

Нетните постъпления към непубличните фондове за имоти във Великобритания през второто тримесечие на годината са минали на положителна територия за първи път за последната година, което подсказва, че инвеститорите откриват стойност в сектора на имотите, който претърпя множество сътресения през последната година, пише Financial Times.

Общо 596 млн. паунда свеж капитал е постъпил в сектора през второто тримесечие, докато изтеглянията са се понижили до 557 млн. паунда от 818 млн. паунда за предишното тримесечие, сочи информация на Асоциацията на фондовете за имоти (Aref).

Няколкото фонда, предназначени за индивидуални инвеститори, също са отчели „малки нетни постъпления“ през трите месеца до юни.

Повишеното доверие е факт, въпреки че представянето на фондовете продължава да се влошава. Общото ниво на възвръщаемост на непубличните фондове се е понижило до -5,5% през второто тримесечие от -4,9% през първото. Въпреки това три фонда са отчели положителна възвръщаемост, главно заради насочеността си към индустриални имоти и към сектора на здравеопазването.

По думите на Ник Купър, председател на Aref, инвестициите в имоти все още са атрактивни и не може да бъдат заменени с друг вид активи. Според него към тях има нарастващ интерес, особено от инвеститори от Близкия Изток и Германия, които традиционно гледат положително на инвестициите в сектора.

Обемът на постъпленията в четирите частни фонда за инвестиции в акции от сектора на бизнес имотите вече е надминал този за цялата 2007 г. Те са привлекли общо 7 млрд. долара, или 2 млрд. долара повече от миналата година.

„Тази повишена активност явно ще продължи и за в бъдеще с допълнителни 12 фонда, които в момента целят да привлекат общ капитал от 10,5 млрд. долара от институционални инвеститори“, казва Тим Фрийдман от компанията Private Equity Intelligence, която следи представянето на редица инвестиционни фондове. По думите му причината за силното търсене са високите нива на доходност в сектора през последните години.

Банките в момента са изключително предпазливи към кредитиране на проекти от пазара на имоти, което представлява ниша за фондовете за дялови инвестиции да предоставят финансиране, сочи изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още