IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондът BLD ревизира проектите си, връща капитал на акционерите

Като причина се посочва това, че условията на пазара на имоти в България са станали по-трудни

16:30 | 11.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът BLD ревизира проектите си, връща капитал на акционерите

Инвестиционният фонд Bulgarian Land Development (BLD), който се търгува на Лондонската борса и реализира редица проекти у нас, ще преразгледа портфолиото си от проекти предвид световната криза на пазара на имоти, казаха от фонда за Investor.bg.

В съобщение до борсата се казва, че бордът на компанията е преценил, че е разумно да отрази икономическите предизвикателства в световен план във финансовата си стратегия поне за следващите 12 месеца и да вземе мерки, за да намали финансовия риск за проектите си. Вследствие на това компанията ще предприеме „консервативен подход към инвестициите в сегашните си проекти“.

Като аргумент за промяната в стратегията Хю Фийлд от Collins Stewart Europe Limited, един от брокерите на компанията, каза за Investor.bg единствено: „Условията на пазара на имоти в България станаха по-трудни.“

Наред с това компанията е решила да върне част от привлечения капитал на акционерите. От BLD обясниха, че тепърва ще се преценява как това да се осъществи технически и какъв ще е обемът на върнатия капитал.

От BLD казаха, че ще бъде създаден специален комитет, който ще прецени доколко всеки един проект може да бъде успешен предвид сегашната ситуация на пазара.

Цените на книжата на всички фондове за имоти са пострадали от кризата и като цяло е станало по-трудно да се прави бизнес, а тази ситуация се очаква да се отрази и на пазара в България, посочват от BLD. Качествените проекти пак ще се продават, но трябва да се обърне по-голямо внимание на тяхното маркетиране и позициониране. Пазарът е станал много по-конкурентен с повече и по-опитни играчи, като наред с това британските клиенти на пазара са значително по-малко. Имаме финансиране за всички проекти, но ако трябваше в момента да привличаме допълнителни капитали на борсата в Лондон, това със сигурност щеше да е по-трудно от преди, казват от BLD.

Фондът има жилищни и ваканционни проекти в редица морски и планински курорти у нас, както и в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още