IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко големи са най-големите ипотечни кредити у нас?

Миналата седмица физически лица получиха два рекордни по размер ипотечни кредита, съответно на стойност 500 хил. евро и 1 млн. евро

14:03 | 11.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Колко големи са най-големите ипотечни кредити у нас?

Миналата седмица български бизнесмен получи ипотечен кредит на стойност 1 млн. евро, съобщиха от кредитния консултант, съдействал за сделката, Рапид Файненс. От компанията твърдят, че това е рекорден за страната размер на ипотечен кредит, отпускан на физическо лице. Кредитът е отпуснат на 8 август с цел закупуване на земя за жилищно строителство.

От компанията отказаха да уточнят къде се намира теренът, името на банката, както и друга информация относно кредита. Бизнесменът е получил ипотеката за строителството на жилище за лично ползване. За обезпечение е използвана самата земя.

Отново миналата седмица бе сключена сделка за ипотека в размер на 500 хил. евро чрез КредитЦентър. Тя е била отпусната също на физическо лице за покупката на мезонет в столичния кв. „Лозенец“. Срокът за погасяване е 25 години, а месечната вноска е в размер на 3 500 евро.

Изпълнителният директор на кредитния консултант CreditLand, Деян Василев, коментира за Investor.bg, че не е новост такива големи ипотеки да се отпускат на физически лица, но целият процес е много труден и продължителен. Досега компанията е съдействала за отпускане на кредити в размер на 400 хил. евро, каза той. Въпреки това банките са много предпазливи и за експозиция на стойност над 200 хил. евро обикновено изискват допълнително обезпечение с друг имот. Той каза, че в компанията са получавали заявки и за суми по-високи от 1 млн. евро, но по различни причини процесът по осигуряване на кредита е бил спиран.

Компанията е съдействала за отпускане на кредити на суми от над 1 млн. евро главно за чуждестранни лица за финансиране на дял от сумата за покупката на няколко апартамента в България.

Все повече потребители прибягват до услугите на кредитните консултанти, коментират специалисти. По данни на Репид Файненс 20% от сключените ипотечни сделки в страната от началото на годината са станали със съдействието на кредитни консултанти. За сравнение този дял в Европа е 60%, а в САЩ – 80%.

В България подобни компании съществуват от около 4 години.

Според информация на учредената наскоро Асоциация на кредитните консултанти в България (АККБ) само в София има над 20 такива компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още