IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Токио изпревари Лондон и Ню Йорк като най-активен пазар на бизнес имоти

Продажбите на бизнес имоти намаляха наполовина до 306 млрд. долара за първите шест месеца на годината

11:22 | 11.08.08 г.
Токио изпревари Лондон и Ню Йорк като най-активен пазар на бизнес имоти

Продажбите на бизнес имоти в света намаляват с 49% до 306 млрд. долара през първите шест месеца на годината спрямо същия период година по-рано, сочи доклад на Real Capital Analytics, цитиран от Ройтерс. Включени са относително големи сделки, тъй като докладът следи транзакции на стойност най-малко 10 млн. долара.

Миналата седмица от Jones Lang LaSalle отчетоха намаление на обема сделки с бизнес имоти в глобален мащаб с 41% през първото полугодие.

Развитите икономики са засегнати от кредитната криза, а инвеститорите започват да предпочитат Азия, става ясно от данните на Real Capital Analytics. Така Токио изпреварва Лондон и Ню Йорк като най-активния пазар от гледна точка на продажби.

Активността намалява рязко в голяма част от развитите западни икономики, докато в Бразилия, Русия, Индия, Китай и повечето други развиващи се пазари се наблюдава повишение.

Развиващите се пазари формират 25% от всички сделки с имоти през първото полугодие. За сравнение, година по-рано делът им е бил 10 на сто.

Единственият сегмент, при който има увеличение на продажбите в глобален мащаб, са строителните терени с ръст от 11%.

„Въпреки това предвид отлагането на много проекти в Европа и новите регулации, които ограничават продажбата на земя в Китай, този сектор също може да преживее намаляване на инвестициите“, пише в доклада.

Като цяло през периода продажбите на офис сгради намаляват с 60% на годишна база, а сделките с хотели се понижават с 68%. Транзакциите с търговски центрова бележат спад от 54%, а с индустриални обекти (складове и дистрибуционни центрове) – 38%. Продажбите на сгради с апартаменти намаляват с 34%.

От общо 84 държави, включени в проучването, при 35 се отчитат по-високи продажби на имоти през първото полугодие. С изключение на пет от тях, всички останали са развиващи се икономики.

В Индия сделките се удвояват, в Бразилия ръстът е 40%, в Русия – 19%, докато ръстът в Китай се забавя до 7%.

Сред развитите пазари в САЩ продажбите намаляват с 63%, във Великобритания – с 57%, а в Германия – 65%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още