IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИЕ с най-добри перспективи за ръст в наемите на търговски площи

Бъдещето на пазара на индустриалните площи в региона обаче може да не е толкова добро

15:25 | 08.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИЕ с най-добри перспективи за ръст в наемите на търговски площи

Пазарите на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и в Южна Европа, имат най-добри перспективи за ръст в наемите на търговски площи в краткосрочен план, тъй като редица търговски вериги все още продължават експанзията си в региона. Това сочат резултатите от проучване на пазара на консултантската компания Knight Frank.

За това допринася и несигурността на пазара в Западна Европа заради пониженото потребителско доверие и растящата инфлация.

Като цяло, пазарът на търговски площи все още има добри перспективи за ръст на наемите, главно на търговските улици с първокласна локация, сочи проучването.

Въпреки всеобщото забавяне на ръста на офис наемите на редица пазари на континента от началото на годината нивата на наемите на първокласните офиси са се повишили в редица страни от ЦИЕ, включително в Прага и Варшава. Сравнително по-слаб ръст са отбелязали някои пазари в Германия като Мюнхен.

Почти без промяна са останали наемите в Париж, Мадрид и в Уест Енд в Лондон. Наемите на много малко пазари са се понижили. Сред тях е лондонското Сити, където нивата на първокласните офиси са спаднали с 5% през първото тримесечие на годината главно заради зависимостта на този пазар от наемателите от финансовия сектор и големия обем от нови площи, които излизат на пазара.

Пазарът на индустриални площи също е изправен пред редица предизвикателства, тъй като производството в Европа се очаква да се забави тази година. Отслабналият сектор на търговията също може да окаже негативно влияние върху логистичните площи. В ЦИЕ има много нови площи, които в момента се изграждат и когато бъдат пуснати на пазара, това ще доведе до отслабване на перспективите за ръст в нивата на наемите в региона, смятат от компанията.

Докато пазарът на наеми досега не е усетил отражението на кредитната криза в голяма степен, кризата е оказала значително влияние върху инвестиционните пазари.

Инвестиционните обеми са намалели значително в Европа, главно заради предпазливостта на инвеститорите към сектора на имоти или поради затрудненото финансиране на този пазар.

Наскоро проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle показа 41% спад в обема на сделките с бизнес имоти в глобален мащаб през първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 27.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още