IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Активите в затруднено положение все по-апетитни за големите фонд мениджъри

Появата на все повече фондове за активи в затруднено положение показва, че пазарът вероятно е стигнал или скоро ще достигне дъното

13:02 | 08.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Активите в затруднено положение все по-апетитни за големите фонд мениджъри

Проблемните ипотечни облигации и корпоративни дългове в последно време са се превърнали във все по-апетитна плячка за големите фонд мениджъри на Уолстрийт, които вече събират техните „тленни останки“ пише Ройтерс.

Тази тенденция подсказва, че най-лошото от ипотечната криза, продължаваща вече година, може би е преминало.

BlackRock Inc., Third Avenue Value Management LLC, Trust Company of the West и други вече са създали или смятат да създадат фондове за активи в затруднено финансово положение, смятайки, че техните цени са се понижили достатъчно, за да ги направят печеливши, въпреки че е възможно спадът да продължи.

Дори влиятелният инвеститор Джеръми Грантъм, който оглавява глобалния фонд за инвестиционен мениджмънт GMO, казва, че е вложил пари в три такива фонда за своя собствена сметка.

„Добре управляван фонд за активи в затруднено положение несъмнено ще има голям успех“, казва той.

Такива фондове наистина предлагат много изгодни възможности за печалба, въпреки че в началото рискуват известна загуба и волатилност. Тенденцията е показателна, защото появата на тези фондове е индикатор за това, че пазарът вероятно е стигнал дъното си или скоро ще достигне тази фаза, пише агенцията.

По думите на Крег Питърс, директор „Глобална кредитна стратегия“ в Morgan Stanley, щом веднъж хората видят, че инвеститорите отново печелят пари на капиталовите пазари, това привлича нови пари към тях.

Това, което задвижва фонд мениджърите, е повишаващият се брой фалити.

Обемът на кредитите и облигациите в затруднено положение се е повишил до исторически максимум.

Това е резултатът от затегнатите условия за кредитиране и понижаващите се цени на жилищата в САЩ, които могат да засегнат значително ръста на икономиката и потреблението, които вече се забавят в глобален план.

По мнението на специалисти броят на лошите кредити може да се покачи много повече дори от периода 2001-2002 г., когато насред скандала с Enron той се повишил до 10-12 на сто в сравнение с 1 на сто за предходните четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още