IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новият стадион Уембли е най-скъпият в света с цена от 1,5 млрд. долара

Някои от най-скъпите стадиони в света с години изплащат дълговете си

17:52 | 07.08.08 г.
Новият стадион Уембли е най-скъпият в света с цена от 1,5 млрд. долара

С цена от 1,5 млрд. долара новият стадион Уембли в Лондон е най-скъпият в света, сочи класация на Форбс на най-скъпите съоръжения за спортни срещи в света. Новият Уембли е открит през 2006 г. и е с капацитет от 90 хил. души. Той се използва от националния отбор по футбол на Англия, а през 2012 г. ще е домакин на Олимпийския футболен турнир.

На второ място се нарежда стадионът Olympic Stadium в Монреал, построен за Олимпийските игри през 1976 г. Кредитите за изграждането му са изплатени окончателно едва през 2006 г. Общата стойност на проекта, коригирана спрямо сегашния курс на долара, е 1,4 млрд. долара, като над 900 млн. долара са лихвени плащания.

На трето място се нарежда Madison Square Garden в Ню Йорк с цена от 1,1 млрд. долара. Съоръжението отваря врати през 1968 г. и е домакин на баскетболни и хокейни събития. Легендарният дом на баскетболните отбори New York Knicks и New York Rangers също е бил и домакин на големи концерти.

Четвърти в класацията е стадионът Stade de France в Париж, който струва 974 млн. долара и е открит през 1998 г. за провеждането на световното първенство по футбол.

Пети в класацията с цена от 930 млн. долара е многофункционалният стадион Rogers Centre в Торонто, на който се провеждат футболни и баскетболни състезания. Той е открит през 1989 г.

Стадионът на Арсенал в Лондон, The Emirates Stadium, за трета поредна година фигурира в класацията на Forbes заради сумата от 770 млн. долара, вложени в него.

Стадионът в Чикаго Soldier Field, открит през 1923 г., струва 714 млн. долара и е построен в памет на загиналите американски военнослужещи. През 2003 г. е реновиран и е отписан от националния регистър на историческите забележителности. Това е исторически стадион за българския футбол, защото на него България постига първата си победа на световно първенство, когато побеждава Гърция.

Стадионите Safeco Field в Сиатъл, Lucas Oil Stadium (в процес на изграждане) в Индианаполис, щата Индиана и ANZ Stadium в Сидни са последните три в класацията, като за тях са похарчени съответно 656 млн., 675 млн. и 624 млн. долара.

Списъкът с най-скъпите съоръжения за спортни срещи е съставен на базата на разходите за строителство и основни обновителни проекти от 1950 г. насам. Общите разходи са калкулирани, като е отчетена инфлацията и са конвертирани в щатски долари, където е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още