IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето на жилищни кредити в Турция намалява

През третото тримесечие се очаква банките да наложат по-строги условия за всички видове кредити, с изключение на тези за жилищните заеми

16:32 | 06.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Търсенето на жилищни кредити в Турция намалява

Данни на Централната банка на Турция отчитат намаляване на търсенето на жилищни кредити в страната, което се очаква да продължи и през третото тримесечие на година, съобщава икономическият ежедневник Dunya.

Спадът на търсенето на кредитите за покупка на превозни средства ще се забави, а ръстът на търсенето на потребителски кредити се очаква да продължи и през следващия период.

Проучването е проведено сред 16 от най-големите банки, които отпускат над 80% от всички кредити в страната.

Според прогнозите на банката тенденцията за повишаване на изискванията към бизнеса, кандидатстващ за банково кредитиране, която е започнала през второто тримесечие, ще се задълбочи през следващото. Това ще се отрази най-вече върху малките и средните предприятия.

През второто тримесечие на годината се е наблюдавал повишен интерес от страна на бизнеса към банкови кредити, главно с цел закупуване на инвентар и суровини, както и осигуряване на работен капитал.

По-строгите условия на банките, които засегнаха първо потребителските кредити и след това станаха валидни за всички типове кредити, се очаква да се затегнат още повече през третото тримесечие с изключение на тези за жилищните кредити, които ще останат непроменени, пише изданието.

Най-важните фактори за по-ограниченото кредитиране са общите икономически условия и произтичащият от тях по-висок риск. Конкретно за жилищните кредити ограниченията са наложени и от общото забавяне на пазара на имоти, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още