IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малко над 2% ръст на цените на жилищата в Русия за полугодието

За годината новото жилищно строителство в Москва ще бъде наполовина на това през миналата година

15:11 | 06.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Малко над 2% ръст на цените на жилищата в Русия за полугодието

Ръстът на цените на жилищата в Русия за първото полугодие на 2008 г. е малко над 2%, е съобщил днес заместник-министърът на регионалното развитие на Русия Сергей Круглик, цитиран от РИА Новости. В Москва обаче поскъпването на жилищата за периода е с над 25%. В същото време инфлацията в страната за периода е 6,5%. За първото полугодие на 2007 г. ръстът на цените на жилищата в Русия е бил 17%.

Круглик е отбелязал също, че за полугодието се наблюдава като цяло малко снижение на ръста на новото жилищно строителство.

По предварителни данни, за годината новото жилищно строителство в Москва ще бъде наполовина на това през миналата година, в Санкт-Петербург понижението ще е с 20%, като ще има спад на този показател и в някои други големи градове на страната. Основната причина за тази ситуация, Круглик обяснява с реалния дефицит на терени за строителство в големите градове.

За тази година в Русия най-високи темпове на жилищно строителство ще има в Далечния Изток, като там ръстът на годишна база за полугодието е 50%. Миналата година строителството е било най-динамично в Сибир. Преди няколко години пък е имало бум на жилищното строителство в централните региони и Поволжието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 06.08.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още