IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брокери на имоти в Европа се опасяват от съкращения като при банките

Засилват се слуховете, че може да бъдат съкратени до 5 хил. служители от сферата на имотите в Европа, Близкия изток и Африка

08:15 | 06.08.08 г.
Брокери на имоти в Европа се опасяват от съкращения като при банките

Поради затрудненията на пазара на имоти в Европа брокерите на имоти се опасяват за сигурността на работните си места, пише Ройтерс. Брокери на имоти в Лондон са в очакване на „чистка“, което ще наподобява до голяма степен тази в банковия сектор във Великобритания.

Бумът на пазара на имоти подхранваше и беше подхранван от световния кредитен бум, чийто край беше сложен миналата година в САЩ, а търсенето на инвестиции на пазарите на имоти във Великобритания и САЩ рязко намаля, застигнато от кредитната криза. Сега други европейски пазари също отслабват бързо и загубите на работни места може да не останат ограничени в рамките на първите губещи пазари.

Бизнесът с имоти е цикличен и свиването е неизбежно, предупреждава главният изпълнителен директор на Британската федерация за недвижими имоти Лиз Пийс.

Все повече са слуховете, че някои от най-големите работодатели в сектора на недвижимите имоти се подготвят за съкращения, които може да засегнат до 5 хил. професионалисти в тази област в Европа, Близкия изток и Африка.

Не всички обаче са съгласни с този брой.

„Пазари като Източна Европа, Русия, Украйна и Турция все още са в растеж, така че ще е нелепо съкращаванр на дейностите в Европа в такава степен”, казва Пол Бейкън, консултант от Cushman & Wakefield. „Нямаме абсолютно никакви планове да провеждаме масово съкращаване на персонала във Великобритания“, допълва Бейкън.

Основните развиващи се пазари досега успяват да се изплъзнат от най-сериозните ефекти от кредитната криза. Бумът, който я предшестваше обаче, възбуди интереса на чуждестранните инвеститори към имоти и други активи на тези пазари.

„Има редица пазари, на които цените на имотите бързо се покачиха”, казват от отдела за Централна и Източна Европа на консултантската компания Oliver Wyman. „Важен е моментът, когато британците или други чуждестранни инвеститори спрат да инвестират и дори се ориентират към продажба - тогава цените наистина може да тръгнат надолу”.

Рязкото намаляване на обема на сделките с имоти в Европа поражда опасения сред много брокери в Испания, Ирландия, Германия и Франция, че ще загубят работата си.

„Компаниите, предлагащи услуги в областта на недвижимите имоти, трябва да се адаптират към трудните условия на пазара“, казва Алистър Хюз, шеф на отдела за Европа, Близкия Изток и Африка на Jones Lang LaSalle, според когото слухът за предстоящи съкращения на 5 хил. работни места е преувеличен. „Индустрията ще трябва да управлява разходите си правилно, защото е малко вероятно капиталовите пазари да се възстановят през 2009 г., а наемната активност вероятно ще продължи да отслабва.“

Консултантската компания Savills е съобщила, че е стартирала програма за съкращаване на разходите, която включва и съкращаване на персонал, но е отказала да уточни подробности.

Най-голямата консултантска компания в областта на недвижимите имоти, CBRE, е съобщила, че се фокусира върху намаляване на разходите и е съкратила малък брой работни позиции в най-засегнатите от забавянето на пазара бизнес области.

Компаниите за недвижими имоти се надяват да преразпределят персонала към области като аутсорсинга, което може да помогне на британските корпорации да управляват по-ефективно разходите си в недвижимите имоти, коментира Пол Сутхил от Joslin Rowe.

По същия начин, както Великобритания се влияе от развитието в САЩ, европейските пазари на имоти обикновено следват посоката, в която поеме британският. „Много от големите фирми са преживявали тази ситуация и преди. Те знаят какво трябва да направят, за да оцелеят в бурята”, казва Пийс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още