IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заетостта на ваканционни жилища в Южна Испания намалява с до 50 на сто

Спад се отчита и при продажбата на ваканционни имоти, хотелските резервации и продажбите на ваканционни пакети

17:15 | 05.08.08 г.
Заетостта на ваканционни жилища в Южна Испания намалява с до 50 на сто

Собствениците, които купуват ваканционни имоти с цел отдаване под наем в южната част на Испания, са засегнати от сериозен спад на заетостта това лято, като при някои понижението достига 50% в сравнение с миналата година, пише PropertyWire.

По крайбрежието на Валенсия, където се намира известният брегови регион Коста Брава, се наблюдава спад на нивото на заетост на апартаментите под наем от 100% през юли и август миналата година на 50% в някои случаи сега.

Продажбата на ваканционни имоти, хотелските резервации и продажбите на ваканционни пакети също са се понижили значително поради по-малкия брой туристи тази година. Агенциите за недвижими имоти обвиняват световната кредитна криза за това.

Запитванията за ваканционни имоти под наем са намалели значително, а броят на предложенията за продажба и отдаване под наем се умножават, казват от агенция Eurosol.

„Хората нямат пари, за да дойдат на почивка тази година. Ако имат, те се пазарят или търсят други по-изгодни начини да намалят разходите, като например къмпинг,“ казва говорител на компанията.

Обикновено брокерите в тази част на Испания са доста заети със запитвания от клиенти, които желаят да осъществят мечтата си да притежават ваканционен дом в Испания, но към момента няма интерес към огледи на такива жилища.

В Аликанте наемите са едни от най-ниските в Испания. Според агенциите много от собствениците не са много заможни. Те купуват жилища в чужбина с цел да си осигурят бъдеща издръжка или да спечелят бързо, осланяйки се на предположението, че цената на жилищата ще се повиши. Повечето от собствениците ползват ипотечни кредити до 90% от стойността на жилището, което отдават под наем и разчитат основно на дохода от наеми, за да покрият месечните разходи.

Сред факторите за подобна тенденция са нискотарифните полети и лесния достъп до ипотечно кредитиране. Наскоро от Ryanair обявиха, че ще преустановят временно полетите до Валенсия тази зима. Това се оказа удар за собствениците на ваканционни жилища в тази област и може да помрачи надеждите за доход от наеми през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още