IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимистични настроения сред участници в турския жилищен сектор

Страната се нуждае годишно от 1 млн. нови жилища, а разрешителните за строеж в най-силните времена за сектора са едва 650 хил.

16:09 | 05.08.08 г.
Оптимистични настроения сред участници в турския жилищен сектор

Сред предложенията за подобряване на пазара на жилищни имоти в Турция са увеличаване на периода за изплащане на ипотечни кредити на над 20 години, намаляване на лихвите до 1% и строителствот на 1 млн. жилища годишно, пише Turkish Daily News.

„Имаме високи очаквания за идните месеци. Икономическата динамика говори, че не трябва да сме песимистично настроени относно бъдещето“, казва Хасан Рахвали, генерален директор на строителната компания Agaoglu Group.

Той отбеляза, че 680 хил. двойки сключват брак всяка година, което означава, че страната се нуждае от 680 хил. нови жилища на година, а като се включат и жилищата, нуждаещи се от реновиране, броят възлиза общо на 1 млн. жилища. Броят на разрешителните за строеж обаче по време на най-силните периоди в сектора е едва 650 хил.

Купувачите предпочитат да не задлъжняват с големи суми, както и да плащат дълговете си в сравнително кратки срокове от най-много 6-7 години, обяснява Рахвали.

По думите му купувачите обикновено са по-склонни да заплатят поне 50% от общите разходи със собствени средства, въпреки че съществуват кредитни възможности, които им позволяват да платят предварително само 20% от общите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още