IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителната активност във Великобритания достигна рекордно ниско ниво

Икономисти очакват икономиката да се свие през втората половина на годината

16:26 | 04.08.08 г.
Строителната активност във Великобритания достигна рекордно ниско ниво

Строителната активност във Великобритания се е понижила до рекордно ниско ниво миналия месец, което е още едно доказателство, че секторът преминава през сериозно забавяне, сочи проучване, цитирано от Guardian.co.uk.

Индексът PMI, който проследява строителната активност във Великобритания, се е понижил до 36,7 пункта през юли – това е най-ниската стойност от стартирането на проучването през 1997 г. Всяка стойност под 50 сочи свиване в сектора.

Индексът се съставя от международната организация Chartered Institute of Purchasing and Supply (CIPS) на базата на отговорите на избрана група от мениджъри от сектора.

При разглеждането на отделните елементи в индекса става ясно, че строителството на жилища също се е понижило до 18,7 пункта, което превръща юли в осми пореден месец на понижение.

„Жилищният пазар отново беше слабото място в индустрията, тъй като активността там достигна рекорден спад“, казва Рой Айлиф от CIPS. „Юли сложи край на оптимизма при строителите относно възстановяване поради постоянния и бърз спад в активността и по-малкото нови компании.“

Хиляди работни места в сектора на жилищното строителство вече са премахнати заради спада в продажбите, породен от понижаването на цените и рязкото ограничаване на предлагането на ипотечно кредитиране.

Данните от индекса подсилват страховете, че Великобритания е на ръба да премине в рецесия за първи път от началото на 90-те години на миналия век.

„Следователно няма място за съмнение, че строителният сектор в момента е определено в рецесия“, казва Хауърд Арчър, икономист от Global Insight. „Очаква се строителният сектор да е изправен пред продължителен, изпълнен с трудностите период. Това подкрепя нашите убеждения, че като цяло икономиката е по-вероятно да се свие през втората половина на 2008 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 04.08.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още