IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на складове във Варна с ръст от 25%, в София увеличението е 21%

В резултат на слабото предлагане и превъзхождащото го търсене цените на логистичните площи у нас поддържат едни от най-високите нива в Европа

15:19 | 04.08.08 г.
Наемите на складове във Варна с ръст от 25%, в София увеличението е 21%

Наемните нива на складови площи в страната продължават да растат, като за първото шестмесечие в София се регистрира увеличение от 21,53% спрямо края на миналата година, а във Варна – 25,83%, сочат данни на компанията за недвижими имоти Форос.

Според брокерите в резултат на слабото предлагане и превъзхождащото го търсене цените на логистичните площи у нас поддържат едни от най-високите нива в Европа, което е и пречка за развитието на сегмента.

Към 30 юни наемните цени за логистични площи в София варират между 6 и 10 евро/кв. м, а във Варна – около 5 евро/кв. м. Наемът на складови площи в столицата е средно между 2 и 8 евро/кв. м, във Варна – между 2,50 и 5,50 евро/кв. м, в Пловдив – между 2 и 4 евро/кв. м, а в Бургас наемите са от 2,50 до 5 евро/кв. м, сочат данните.

И през първата половина на годината пазарът на логистични площи остава най-слабо развитият сегмент на пазара на имоти у нас и в това отношение страната значително изостава от съседните пазари, като сред причините за това, от гледна точка на предлагането, е засиленото строителство на офис и търговски сгради, които до момента носят по-висока доходност, се посочва в доклада.

Инвестиционната активност в сектора все още е слаба, а предлагането – крайно ограничено, както в количествено, така и в качествено отношение. Най-често се предлагат стари складове, което в по-голямата си част не отговарят на редица изисквания и стандарти.

Към момента големите логистични центрове в процес на изграждане са по-малко от пет, като новите проекти са съсредоточени около София, Варна и Пловдив.

Трябва да се има предвид, че по-голямата част от новоизграждащите се проекти не се обявяват на пазар, тъй като се строят за нуждите на конкретни клиенти, а не за отдаване под наем, отбелязват от компанията.

Новоизграждащите се обекти предвиждат логистични площи за отдаване под наем в размер на 101 хил. кв. м, от които 22 хил. кв. м са в София Еърпорт Център и 55 хил. в Логистичен парк Варна. Логистичните площи на Фрешлоджик логистичен център на Белла са предвидени главно за нуждите на холдинга, но ще се предоставят услуги и на външни наематели.

Сред останалите проекти, чието строителството още не е започнало, са Логистичен център в Кривина в столицата, Индустриален парк София, Индустриален парк София – изток, Индустриален парк Пловдив и Търговски индустриален парк в Пловдив.

През второто полугодие може да се очаква по-засилена инвестиционна активност и поява на нови проекти за изграждане на модерни логистични площи, както в утвърждаващите се логистични центрове София, Варна и Пловдив, така и други части на страната като Добрич, Стара Загора, Бургас и други, прогнозират брокерите. Търсенето ще остане стабилно, а съществена промяна на наемните нива не се очаква.

 Логистични паркове и центрове в строеж и проект през първото полугодие
 

Проект Локация Инвеститор РЗП (кв. м) Етап
София Еърпорт Център София Тишман Интернешънъл 165 000 Строеж
Фрешлоджик логистичен център Пловдив Белла България 20 000 Строеж
Логистичен парк Варна Варна Феърплей Къмършъл 85 000 Строеж
Логистичен център в Кривина София Бългериън Пропърти Дивелъпмънтс 11 522 Проект
Индустриален парк София София Индустриален парк София 1 296 000 Проект
Индустриален парк София – изток София Парк индустрия – София – Изток 134 290 Проект
Индустриален парк Пловдив Пловдив Иммо Индъстри Груп 80 000 Проект
Търговско-индустриален парк Пловдив Инвестра 47 754 Проект
Източник: Форос

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още