IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жилищният пазар в Калифорния може би е стигнал дъното

Из целия щат се наблюдава увеличение на продажбите на жилища, което някои тълкуват като сигнал за предстоящо възстановяване

15:07 | 01.08.08 г.
Жилищният пазар в Калифорния може би е стигнал дъното

След като поведе САЩ към най-лошата жилищна рецесия от 30-те години на миналия век, може би Калифорния ще стане и първият щат, където пазарът стига до дъното, пише Bloomberg.

В Стоктън, Калифорния - американският град с най-висок дял на процесите за отнемане на имоти, продажбите на жилища се увеличават над два пъти през второто тримесечие, след като цените паднаха средно с 37%, сочат данни на PMZ Real Estate Corp., най-големият брокер в района.

От април из целия щат се регистрират увеличения на продажбите три поредни месеца след 30 поредни месеца на понижения, казват от калифорнийската асоциация на брокерите на жилища. Около 40% от тези сделки са с отнети заради просрочени ипотеки имоти, сочат данни на DataQuick.

„Калифорния преживява болезнено влошаване на благосъстоянието, но това е очистителен процес, който ще положи основите за възстановяване. Това е сигнал за началото на края“, коментира Марк Занд, главен икономист на Moody's Economy.com в Пенсилвания.

Жилищата в Калифорния са загубили близо 1,3 трлн. долара от стойността си спрямо върха на цените през декември 2005 г., казва Занди.

Намаления, стигащи до 50%, ще има и през 2010 г., което ще помогне да се изчисти пренасищането с отнети имоти и ще създаде по-балансиран жилищен пазар, смята Райън Ратклиф, икономист от Anderson Forecast в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още