IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Климатът на пазара на имоти в Германия се е влошил през юли

Експертите от сектора на недвижимите имоти в страната са все по-песимистично настроени

13:34 | 01.08.08 г.
Климатът на пазара на имоти в Германия се е влошил през юли

Експертите от сектора на недвижимите имоти в Германия са все по-песимистично настроени, тъкмо когато изглеждаше, че една от най-силните икономики в Европа възобновява предишния си темп на развитие, привличайки солидни чуждестранни инвестиции, пише PropertyEU.

Индексът за недвижими имоти и свързани със сектора икономически показатели на King Sturge, Real Estate Economic Index, който измерва настоящата бизнес ситуация и очакванията на пазара на имоти в Германия, се е понижил през юли до най-ниското ниво, достигано някога, от 169,2 пункта. Предходният месец той е бил 176,4 пункта, като се е движил в посока надолу през цялата година.

Доверието на пазара на имоти в Германия в началото на втората половина на 2008 г. се е понижило значително. Компонентът, отнасящ се за очакванията в индекса, който комбинира показатели като инвестиционен климат и доход от наеми, се е понижил до 90,8 пункта от 101,3 пункта през предходния месец, падайки под прага от 100 пункта.

Участници на пазара проявяват занижена готовност да инвестират в условията на влошаващи се икономически перспективи. В съответствие с това инвестиционният климат, един от показателите за нагласата на пазара на недвижими имоти, се е понижил с 16% от 82,2 на 69,2 пункта. Вторият показател за климата на пазара на недвижими имоти – доходът от наеми, е отбелязал лек спад от 121,7 на 114,1 пункта. Според King Sturge обаче участниците все още смятат, че съществува определен потенциал за развитие.

Финансовата криза, поскъпването на петрола и икономическото затишие в САЩ, както и в някои съседни на Германия страни, са повлияли за промяната на нагласата на професионалистите от сектора на имотите през юли, смята Саша Хетрих, управляващ партньор на King Sturge за Германия.

Последствията на пазара на недвижими имоти вече са започнали да се усещат и при сключването на сделки. Дори и на наемния пазар в сегмента на търговските и офис площи се усеща напрежение, а жилищният пазар е престанал да бъде спасително убежище, казва Хетрих.

„Въпреки залитането към по-песимистична нагласа, нито институтите за икономически изследвания, нито групите с бизнес интереси очакват Германия да изпадне в рецесия“, отбелязва той.

Индексът Real Estate Economic Index е съставен от два компонента. Първият се базира на ежемесечни проучвания и отразява субективната нагласа на пазара на недвижими имоти, т.е. климата на пазара на недвижими имоти. Вторият компонент се пресмята на базата ключови за пазара на имоти макроикономически данни и анализира настоящата икономическа ситуация на пазара на недвижими имоти. Индексът се съставя чрез анкетиране на избрани експерти в областта на недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още