IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия пред жилищна криза, каквато се случва „веднъж на сто години“

Цените на имотите започват да падат на фона на комбинация от негативни фактори като увеличаване на просрочените ипотеки и скъпи кредити

16:35 | 31.07.08 г.
Австралия пред жилищна криза, каквато се случва „веднъж на сто години“

Австралия може би върви към жилищна рецесия, подобна на тези в САЩ и Великобритания, пише Bloomberg. Причината е в комбинация от фактори като увеличаване на обема просрочени ипотеки, най-големия спад на цените на жилищата от пет години, най-скъпите кредити от десетилетие и забавящ се темп на нарастване на икономиката. 

Цените на имотите, определени през април от Международния валутен фонд като едни от най-надценените в света, ще паднат с 30% до 2010 г., прогнозира Джерард Минак, старши икономист в Morgan Stanley в Сидни.

Миналия месец цените във всички големи градове в Австралия паднаха за първи път от периода малко преди Голямата депресия.

„Паникьосах се, когато излязоха тези данни“, казва Джон Едуардс, изпълнителен директор на базираната в Сидни Residex Ltd., която следи цените на имотите. „Правим това от 20 години и имаме данни, които датират още от 1865 г., и това наистина е необичайно.“'

Според данните на Residex цените в Сидни, Мелбърн, Брисбейн, Пърт, Аделаида, Дарвин, Хобарт и Канбера падат с между 0,6% и 2,2%. Медианната цена за жилище в национален мащаб се понижава с близо 3% до 458 хил. австралийски долара (435 хил. щатски).

„Австралия върви към криза на пазара на имоти, каквато се случва веднъж на 100 години. Никога не съм виждал съчетанието на толкова много негативни фактори“, коментира Едуардс.

Нарастващите цени на имотите доведоха до десетгодишен бум на потребителските разходи, по време на който австралийската икономика устоя на азиатската финансова криза през 1997 г. и на срива на акциите на интернет компаниите през 2000 г.

Задълженията на домакинствата в страната се увеличават близо два пъти от 1999 г. до около 160% от доходите, което е по-високо съотношение от тези в САЩ и Великобритания, сочат данни на AMP Capital Investors. Медианната цена за жилище в страната нараства с около 140% за същия период.

„Както и да се изчислява, австралийските жилища са твърде скъпи“, казва Минак, като посочва, че цените на имотите в страната са равни средно на доходите за 6 години, два пъти повече от стойността, която американците плащаха за имот, преди жилищният пазар там да тръгне надолу през 2006 г.

Според МВФ цените на жилищата в Австралия са били надценени с близо 25% в десетилетието до 2007 г., ако се сравнят с доходите на домакинствата и възможностите им да покриват задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още