IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Домът на всеки шести британски собственик може да е по-евтин от ипотеката

В момента собствениците, чиито задължения по ипотечни заеми са по-високи от цената на жилищата им, са поне 70 хил.

14:54 | 31.07.08 г.
Домът на всеки шести британски собственик може да е по-евтин от ипотеката

Стойността на жилището на всеки шести собственик във Великобритания ще се понижи под стойността на ипотеката до края на следващата година, ако цените реализират спад от още 17%, сочи проучване, цитирано от Times.

Вече поне 70 хил. са собствениците, чиито ипотеки струват повече от стойността на техните жилища, след спад от повече от 10% в цените на жилищата от септември миналата година.

Ако цените се понижат с още 17%, броят на тези собственици може да се покачи на 1,7 млн., според рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P).

Някои анализатори предвиждат, че цените на жилищата ще се понижат с още 20% до 2010 г.

Ситуацията, при която стойността на жилището е под дължимото по ипотечните заеми е проблем пред заемателите, които искат да се местят или които се бавят с изплащането на ипотеката, тъй като те може да са принудени да продадат имота си на загуба.

Хора с рисков кредитен профил са най-чувствителни при тази ситуация, тъй като при техните ипотечни кредитни коефициентът заем/стойност на жилището е най-висок, казват от S&P.

Въпреки това дори и собственици с безупречна кредитна история също ще бъдат засегнати, като стойността на жилищата на 13% от тях също ще бъде тласната към по-ниско ниво спрямо ипотеката.

Заемателите, които купуват с цел отдаване под наем, най-често държат по-големи депозити, но от S&P смятат, че съществува критична точка, при преминаването на която много от тези заематели ще бъдат оставени с жилища, струващи по-малко от ипотеката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още