IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитната криза засегна резултатите на консултантските компании за имоти

По-строгите изисквания за кредитиране са направили осигуряването на финансиране за сделки с бизнес имоти изключително трудно

13:46 | 30.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитната криза засегна резултатите на консултантските компании за имоти

Забавянето на капиталовия пазар и ограниченото кредитиране са довели до значително понижение в резултатите на две от най-големите консултантски агенции за имоти CB Richard Ellis Group Inc и Jones Lang LaSalle Inc, пише Ройтерс.

Акциите на CB Richard Ellis, която е сред най-големите брокерски агенции за бизнес имоти в света, са се понижили с 12 на сто след обявяването на резултатите.

По-строгите изисквания за кредитиране са направили осигуряването на финансиране за сделки с бизнес имоти изключително трудно и скъпо или направо невъзможно. Това е довело до спад от 70% на сделките с бизнес имоти в САЩ.

С изключение на случаите, в които продавачите са финансово затруднени, те отказват да продават на цените, които по-високите условия за финансиране налагат.

По-ниският обем от сделки е понижил комисионите на брокерите.

Печалбата за второто тримесечие на Jones Lang е спаднала до 24,5 млн. долара, или 73 цента на акция, от 77,9 млн. долара, или 2,23 долара на акция година по-рано.

Понижението на печалбата на CB Richard Ellis Group е дори още по-голямо. Тя е спаднала до 16,6 млн. долара, или 8 цента на акция, от 141,1 млн. долара, или 59 цента на акция.

Освен на по-малкото сделки CB Richard Ellis отдава ниските си резултати за периода на понижената наемна активност, особено в САЩ и Великобритания. Приходите на компанията са спаднали с 13% до 1,3 млрд. долара в сравнение с 1,42 млрд. долара, които анализаторите са очаквали.

За разлика от нея резултатите на Jones Lang LaSalle са били засегнати повече от оперативни разходи, които са се увеличили с 8% във връзка с 13 придобивания, които компанията е осъществила през 2007 г.

Докато при CB Richard Ellis приходите са се понижили в Северна и Южна Америка, Европа, Близкия изток и Африка, при Jones Lang LaSalle приходите от тези райони се се покачили.

И при двете компании силни резултати са отчели отделите им за управление на имоти, които управляват сградите на големи световни корпорации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още