IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британците търсят онлайн повече имоти в чужбина, но не и в България

Страната ни остава в Топ 10, но търсенето на имоти у нас намалява с 13%, сочат данни на Rightmove Overseas

12:59 | 30.07.08 г.
Британците търсят онлайн повече имоти в чужбина, но не и в България

Британците търсят онлайн все повече имоти в чужбина заради притесненията си за домашния пазар, пише Country Life. През първата половина на годината онлайн търсенето на имоти в други страни се увеличава с 26% на годишна база до над 10,2 млн. заявки, като в девет от десетте топ дестинации се отчита ръст, сочат данни на сайта Rightmove Overseas.

Единствената страна, при която се регистрира спад, е България, като търсенето на имоти у нас намалява с 13% през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, сочат данните на сайта.

Сред десетте най-популярни дестинации най-голямо увеличение на интереса се наблюдава към САЩ, с близо 50%.

Десетте най-атрактивни пазара включват много от традиционните дестинации за британците, което вероятно се обяснява с това, че купувачите предпочитат „познатото и изпитаното“ вместо по-малко известни развиващи се пазари.

Франция се нарежда на първо място, като постига ръст на интереса към имоти от 9%, а Испания остава втора по брой на заявките с 30% повече заявки за търсене въпреки проблемите на страната със свръхпредлагането и падащите цени.

САЩ са на трето място с повишение от 50%, следвани от Италия (18% повече заявки), Португалия (22%), Кипър (21%) и ОАЕ (1%).

Данните сочат още увеличаване на търсенето на имоти в Гърция със 17% и в Турция с 13%.

Имотите в Австралия и Нова Зеландия се радват на значително по-голямо търсене в интернет спрямо първата половина на миналата година, като заявките се повишават с 47% и 55% съответно.

Други дестинации, които привличат по-голям онлайн интерес, са Карибите (с ръст на заявките от 17%), Южна Америка (Бразилия и Венецуела с ръст от по 13%) и Югоизточна Азия (Филипините – повишение от 118%, Малайзия - 50%, Тайланд – 13%). Това може би се дължи на факта, че цените на имотите на тези пазари често са в долари, от което британците печелят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още