IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подходящ момент за инвестиции в имоти в Тунис

Силната икономика на страната и стабилният ръст на туристическата индустрия са предпоставки за динамично развитие на пазара на имоти

16:53 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Подходящ момент за инвестиции в имоти в Тунис

Тунис притежава две основни характеристики, които говорят за потенциал в сектора на имотите – стабилна и растяща икономика и динамично развиващ се туристически сектор, пише EuropeRE.

Според доклад на МВФ страната ще отчете ръст на БВП от 5,5% за 2008 г., което е един от най-високите в Средиземноморския регион и значително по-висок в сравнение с много други страни, чиито икономики усещат ефекта на глобалната кредитна криза. Прогнозите за 2009 г. са дори за по-висок ръст от 5.9%, като според МВФ той ще се запази стабилен в средносрочен план.

Нивото на безработицата се е понижило, а инфлацията е под контрол.

Тунис е нова дестинация на инвестиционната карта, тъй като чужди граждани имат право да притежават жилищни имоти в страната едва от три години Въпреки това пазарът крие добър потенциал за инвеститорите, пише изданието. Цените на имотите все още са ниски и много анализатори оприличават Тунис на пазара в Мароко преди няколко години.

Independent също казва, че по-добре информираните купувачи в момента проучват именно Тунис за изгодни сделки с ваканционни имоти.

Въпреки че пазарът на имоти в страната е млад, тя е добре установена туристическа дестинация. New York Times класира Тунис трета в света като дестинация, която си заслужава да се види за 2008 г., след Лисабон и Лаос.

По прогнози на Световния съвет по туризъм и пътувания туристическата индустрия в Тунис ще расте средно с 4,3% между 2009 г. и 2018 г. Този ръст обаче може да бъде и значително по-висок предвид факта, че увеличението само за първото полугодие на 2008 г. е 4,7%, като се очаква подобен ръст и за второто.

Редица големи строителни компании, голяма част от тях от Близкия изток, вече са били привлечени от потенциала на Тунис. Sama Holding от ОАЕ е обявила планове да реализира проект на стойност 14 млрд. долара, а дубайската Emaar – инвестиция от 1,9 млрд. долара.

Наред с това страната е първата от Средиземноморския регион, която сключи споразумение за свободна търговия с ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още