IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земята в София все още твърде скъпа, интересът се измества на север и изток

Инвеститорите се насочват към северните и източни райони, където цените са малко по-ниски и където се строят най-вече индустриални и складови площи

16:00 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Земята в София все още твърде скъпа, интересът се измества на север и изток

Въпреки непосилно високите цени на строителните терени в София в някои от районите в близост до столицата, все още има терени на цени „продава“, значително по-ниски в сравнение с много други локации в града. Това сочи анализ на консултантската компания Forton International за пазара на бизнес имоти през второто тримесечие на 2008 г.

Такива са например районите на север и на изток от София, към които се насочват значителен брой инвеститори и предприемачи, изграждащи проекти за индустриални и складови площи.

Наред с това инфраструктурата в такива райони е благоприятна за изграждане на индустриални проекти предвид бързата транспортна връзка до магистралите „Тракия“ и „Хемус“.

Някои от по-атрактивните локации в близост до София, където цените на земята все още са приемливи са Горни и Долни Лозен на югоизток от Околовръстния път с цени на терените около 80-90 евро на кв. м, се казва в анализа. Според новия градоустройствен план те са предназначени за жилищно и смесено строителство с добри транспортни връзки до Околовръстния път и магистрала „Тракия“.

Като цяло обаче цените в повечето райони в София са все още „нелогични“, коментират от компанията. След стабилен ръст в продължение на 3-4 години те са отбелязали значително увеличение през 2007 г., достигайки нива, които са по-високи в сравнение с това, което инвеститорите се готови да плащат. Цените около летище София, Цариградско шосе, Младост и др. са отбелязали ръст между 150 и 300% през последните години.

В резултат на това офертните цени в района около летището, който е и един от най-скъпите, са започнали да се понижават. От компанията очакват това да стане и в други райони.

Управителят на консултантската компания Foros Добромир Ганев потвърди, че цените на индустриалните терени в много райони във и около София са необосновано високи и нелогични.

По думите му много от собствениците определят цените на базата на субективна оценка, без анализ и без да се основават на пазарни аргументи.

Той не коментира в кои райони около столицата има оферти на „приемливи“ цени, но каза, че „приемливостта“ са определя като се вземат предвид фактори като строителна цена, колко голям проект може да се изгради върху даден терен, какви наеми може да се очакват и др.

За такава оценка не трябва да се взимат предвид само моментните цени, но също и тенденциите и очакваните цени и наемни нива в близко бъдеще предвид това, че докато проектът бъде завършен и започне да генерира приходи, минават между година и половина – две.

По данни на компанията цените на земята в регулация около Цариградско шосе са средно 650 евро на кв. м, тези в Младост 4 – около 400 евро на кв. м, а около Аерогарата – 380 евро на кв. м. Сред по-евтините локации е Илиянци със средна цена на регулираните терени от 89 евро на кв м. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още