IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заплатите и кредитирането увеличиха разрешителните за строеж в Румъния

Правителството е издало 6137 разрешения за строеж на жилища през миналия месец спрямо 5791 разрешителни за юни 2007 г.

11:27 | 29.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Заплатите и кредитирането увеличиха разрешителните за строеж в Румъния

С 6 на сто са се увеличили разрешителните за строеж в Румъния през юни на годишна база, тъй като растящите заплати и кредитният бум водят до ръст на строителството, съобщи Bloomberg.

Правителството е издало 6137 разрешения за строеж на жилища през миналия месец спрямо 5791 разрешителни за юни 2007 г., става ясно от данни на Националния статистически институт.

Спрямо май тази година обаче връчените разрешителни са намалели с 2,4 на сто.

Благодарение на растящите заплати, бума в кредитирането и ръста в цените на недвижимите имоти румънците разполагат с повече средства за инвестиции в жилища от присъединяването към ЕС миналата година насам.

През май заплатите са нараснали средно с 23,3 на сто на годишна база, а задлъжнялостта на домакинствата се е увеличила през юни с 63,4 на сто на годишна база.

Строителният сектор в страната, включително търговските и инженерни проекти, е нараснал с 34 на сто на годишна база през май, което е най-бърз темп на растеж в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още