IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сингапур, ОАЕ и САЩ – най-добри за живот и работа за чужденци

В тези страни има добра възможност за високи доходи, по-луксозен живот в сравнение с родната страна и не твърде скъпо жилище

10:54 | 28.07.08 г.
Сингапур, ОАЕ и САЩ – най-добри за живот и работа за чужденци

Сингапур, ОАЕ и САЩ са на-добрите държави за чужденци, сочи класация на списание на Форбс, изготвена скоро, след като от Mercer обявиха Цюрих за най-добрият град за живот в света. На четвърто и пето място се нареждат Белгия и Хонконг.

Форбс се основава на данни на базираната в Джърси HSBC Bank International, дъщерно дружество на най-голямата компания в света (британската HSBC), които вземат предвид малко по-различни критерии.

При проучване на компанията, проведено сред 2155 служители, които работят в чужбина, се отчитат четири основни фактора - продължителност на престоя в чуждата страна, възможност за генериране на високи доходи и спестяване, по-луксозен живот в сравнение с родната страна и прилично жилище, което да не „изяжда цялата заплата“.

Именно последният фактор е и една от основните причини Великобритания, където е концентрирана голяма част от хората, живеещи в чужда държава (т. нар. експатриати), да се нареди на дъното на класацията. Лондон, третият най-скъп в света град според Mercer, излиза солено дори на най-добре платените мениджъри и директори – луксозен апартамент с две спални там струва средно 4907 долара на месец, без да се включва обзавеждането.

От друга страна, Обединените арабски емирства, където няма данъци върху доходите, са напред в списъка заради възможностите за спестяване, като същевременно предлагат луксозни хотели и търговски центрове.

Що се отнася до спестявания обаче, Индия е без конкуренция. Евтиният труд, здравеопазване и храна компенсират за настаняването, което едновременно е и скъпо, и под стандартите за други дестинации.

В Хонконг пък се печели най-много, като близо половината от участниците в проучването изкарват по над 200 хил. долара на година. Това е защото голяма част от тях са заети във финансовия сектор.

Въпреки луксозния живот обаче страни като ОАЕ и Индия не задържат чужденците дълго време. В това отношение най-добре се представят Европа и САЩ. Над 80% от заминалите за Холандия например прекарват най-малко три години в страната.

В крайна сметка, като се отчетат всички фактори и въпреки горещината и някои странни закони, Сингапур се нарежда на първо място, защото предлага висококачествени жилища и достъпно и добро образование и здравеопазване. Щатите пък могат да предложат много по-луксозен живот в сравнение с родните им страни на европейците, които са свикнали със скъпите цени в Западна Европа.

Броят на хората, които живеят извън собствената си страна, продължава да нараства бързо, сочат данни от доклад от 2007 г. на Световната банка, според който броят им се е увеличил над два пъти от 1980 г. насам до 190 млн.

Ето и цялата класация според данните на HSBC :

1. Сингапур
2. ОАЕ
2. САЩ
4. Белгия
5. Хонконг
6. Германия
6. Холандия
6. Канада
9. Индия
10. Австралия
10. Китай
12. Испания
12. Франция
14. Великобритания

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още