IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето на офис площи в Брюксел остава силно, инвестициите намаляват

Няколко големи сделки от страна на обществени и корпоративни клиенти са реализирани през полугодието в белгийската столица

14:55 | 25.07.08 г.
Търсенето на офис площи в Брюксел остава силно, инвестициите намаляват

Новозаетите офис площи в Брюксел през първите шест месеца на годината нарастват с 6,4% спрямо средната стойност за периода за последните пет години, като надминават очакванията и достигат 285 хил. кв. м, което е увеличение от 2% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Savills.

„Търсенето на офиси в Брюксел остава стабилно и благодарение на това имаме няколко големи сделки за наем както от страна на обществени, така и от корпоративни клиенти. Корпоративният сектор формира 78% от търсенето на площи под наем“, обяснява Джон Дефо, директор на офиса на компанията в белгийската столица, цитиран от Europe RE.

За периода са били реализирани 14 сделки за по над 5 хил. кв. м спрямо 11 за първото полугодие на 2007 и средно по 8 за периода през последните пет години.

Средната стойност на наемните нива на първокачествените имоти на добри локации остава непроменена на 295 евро за квадратен метър. Въпреки това се наблюдава известно движение нагоре на някои ключови региони.

Що се отнася до инвестициите в офис площи, данните сочат, че в Белгия те достигат 1,41 млрд. евро за първото полугодие, което е спад от 46% спрямо същия период на миналата година. В Брюксел инвестициите достигат 1,054 млрд. евро, което е понижение от 23%.

Белгийските инвеститори формират 50% от сделките спрямо 42% година по-рано. Сделките на смесени дружества с чуждестранно участие формират 16%, а британците и ирландците – 20%.

Общо за годината инвестициите може да достигнат около 3 млрд. евро, което би представлявало спад от 38% в сравнение с 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още