IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българи и албанци дават тон на пазара на имоти в северна Гърция

Докато търсенето от страна на местните купувачи в северна Гърция намалява, масови покупки правят купувачи от България и Албания

09:03 | 25.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Българи и албанци дават тон на пазара на имоти в северна Гърция

Българи и албанци дават тон на пазара на имоти в северна Гърция. Така гръцките медии коментират вълната от купувачи от двете страни на пазара там. За разлика от тях търсенето от страна на местни купувачи е ограничено.

Само в Серес в момента има за продан над 2 хил. апартамента, като строителните фирми продължават да изграждат нови жилища, въпреки риска да не успеят да намерят купувачи с години, пише гръцкото издание Elefterotipia.

Големите играчи на пазара в Серес подчертават, че продажбите на апартаменти ново строителство са много по-малки от това, за което пазарът има потенциал.

Главната причина за ниското търсене са високите цени и неизгодните кредити.

До днес новите жилища в Серес и в други градове в северна Гърция са били купувани предимно от млади семейства с банкови кредити, които сега са препятствани от високите лихви и високите цени на имотите – от 150 хил и 200 хил. евро за апартамент, пише изданието.

Представители на пазара подчертават, че всяка година продажните цени на имотите в региона се повишават средно с 8-10% като в момента са достигнали 750 – 1000 евро на кв. м.

За сметка на това българи и албанци купуват масово апартаменти, като плащат в брой и не се пазарят при покупки дори и в най-скъпите квартали на Серес, Кавала и Драма.

Не са малко и българите, закупили ваканционни имоти на о. Тасос, в Халкидики и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още