IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бум на търсенето на жилища под наем във Великобритания през юни

Младите купувачи на жилища принудително са се насочили към наемния пазар заради все по-малкото одобрения по ипотечни кредити

13:20 | 24.07.08 г.
Бум на търсенето на жилища под наем във Великобритания през юни

Силен ръст е отчетен в търсенето на жилища под наем на пазара на имоти във Великобритания, сочат данни на британската компания за недвижими имоти Your Move, цитирани от AboutProperty.

От компанията посочват 38% ръст в броя на отдадените под наем имоти през юни на годишна база, тъй като хората, планиращи покупка на жилище, са отложили тези си намерения заради утежнените кредитни условия, съпътстващи понижилата цените на имотите криза на сектора.

Това е най-високия ръст на търсенето на жилища под наем от десетилетия след спад в покупките на имоти от началото на кредитната криза в края на 2007 г, смятат от Your Move.

По данни на Асоциацията на британските банкери сега одобренията за ипотечен кредит са достигнали най-ниското си ниво, регистрирано някога за месец юни.

Младите купувачи са се оттеглили принудително от пазара заради премахването на банковото финансиране в размер на 100% и 95% от стойността на имота, и са се насочили към наемния пазар, казват от Your Move.

Увеличението в търсенето на жилища под наем през юни е част от по-мащабна тенденция. През май тази година броят на сключените договори за наем е с 41% по висок от година по-рано, докато броят им общо през 2008 г. е с 34% по-висок спрямо същия период през 2007 г.

„Критериите на банките и други финансови институции, отпускащи ипотечни заеми, по които преценяват колко можете да вземете назаем, са станали доста по-строги“, казва Дейвид Нюнс, управляващ директор на Your Move.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още