IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бумът на пазара на имоти в развиващите се страни – оазис за инвеститорите

Броят на сделките на развиващите се пазари е скочил с 43% през първото тримесечие, а този в развитите страни е намалял с 54%, сочи анализ

16:40 | 22.07.08 г.
Бумът на пазара на имоти в развиващите се страни – оазис за инвеститорите

Ситуацията е една и съща в почти всички развити страни: пукането на балона на пазара на недвижими имоти доведе до понижаване на стойността на имотите, парализиране на кредитните пазари и застой в сделките, пише Financial Times.

Обемът на сделките в развитите пазари е намалял с 54% през първото тримесечие на 2008 г. в сравнение с година по-рано, сочат данни на консултантската компания Real Capital Analytics (RCA). Според същата статистика броят на сделките на развиващите се пазари пък се е повишил с 43% за същия период. Причини за ръста са увеличаващата се средна клас, урбанизацията и отварянето на ипотечните пазари.

Това предизвиква инвазия на големи инвеститори към тези страни. Портфолио мениджърите искат да вложат около 370 млрд. долара в недвижими имоти през следващите три години „въпреки забавянето на местните им пазари“, установява изследване върху 50 водещи пенсионни фонда в САЩ и Европа, проведено от Citigroup. Това ще увеличи дела на вложенията им в недвижими имоти на 6% от 4,5% в момента.

Голяма част от тези средства се насочва към страни като Китай, Индия, Русия и развиващите се икономики от Източна Европа. Фонд за имоти, собственост на брокерската компания Charles Schwab, с капитал от 228 млн. евро е извършил своето първо настъпление на развиващите се пазари през март. Мениджърите на фонда са направили инвестиции в Индия, Бразилия, Мексико и Близкия Изток и уверяват, че инвестициите им тепърва започват. Фондът е собственост на брокерската компания Charles Schwab.

Интерес има не само от страна на западните страни. Азиатските пенсионни и държавни фондове са започнали да търсят начини за проникване на пазара на недвижими имоти в развиващите се страни, сочи анализ на Urban Land Institute и PwC.

„Инвеститорите смятат, че развиващите се икономики предлагат много добра възможност за акумулиране на капитал“, казва Дан Фасуло, управляващ директор на RCA.

Анализаторите от Morgan Stanley са доста смели в очакванията си, говорейки за траен бум на пазара на имоти в развиващите се страни през следващите 10 години. Според тях развиващите се нации ще вложат 22 трлн. долара в основни инфраструктурни проекти през периода. Половината от тази сума ще бъде предназначена за строителство.

Кредитната криза в САЩ е ускорила този процес, тъй като американските инвеститори се оттеглят от местния пазар и в търсят други места за възвръщаемост от недвижими имоти. Бързият ръст в сделките в развиващите се страни се дължи, поне от части, на относително ниската база – високопрофилни сделки с недвижими имоти в някои от страните почти не са съществували преди десетилетие.

Дори и със забавянето на ръста в индустриализираните страни, обемът на сделките все още надминава този в развиващите се страни.

Основна причина за темпа на растеж е свързан с икономическия ръст в Китай. За 12-те месеца до края на първото тримесечие на 2008 г. Китай е получила 102 млрд. долара или почти две трети от общия обем, привлечен от развиващите се стани, казват от RCA. По време на тези 12 месеца, в Китай са били извършени почти половината от всички продажби на земя в света, както по отношение на стойност, така и по брой продадени парцели.

Много от средствата, вложени в имоти в Китай идват от местни инвеститори. Цели 69% от инвестициите в имоти в страната през изминалата година са от китайски източници.

Въпреки че Китай е новоформираща се сила в областта на недвижимите имоти, тя не е единствената. В Индия обемът на продажби на недвижими имоти е скочил с 210% през първото тримесечие на годишна база, което я превръща в най-бързо развиващият се пазар на недвижими имоти в света, смятат от RCA.

И както в Китай, на пазара доминират местните инвеститори с дял от 59% от сделките. Но за разлика от Китай, процесът в Индия е стимулиран от правителствена подкрепа за либерализиране на регулациите, ограничаващи инвестициите в имоти от страна на чужденци.

Мощен двигател на ръста в търсенето на имотите в Индия и Китай е прирастът на населението. Въпреки това не само страните с бърз ръст на населението привличат толкова инвестиции. Богатите нефтени залежи в Русия спомогнаха за силния икономически ръст на страната, което доведе до ръст и в инвестициите в имоти.

Други страни в Европа, като Полша, Румъния и Чехия, също привличат инвестиционни потоци. Турция също е атрактивна за инвеститорите. Чужди инвеститори са вложили около 3,5 млрд. долара в турски имоти миналата година в сравнение с 2,9 млрд. долара през 2006 г., казват от Morgan Stanley.

Логичната обосновка за инвестиране в развиващи се пазари е, че просперитетът на тези пазари ще създаде необходимост както от жилищно, така и от бизнес строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още